Zbirke - slike, grafike HMMF

Hans Georg Geiger: Mučeništvo svetog Sebastijana, Zagreb, 1679.
ulje na platnu, 120 x 80 cm, inv. br. HMMF-333

Zavjetna slika posvećena svetom Sebastijanu, zaštitniku od kuge, iz kapele u Laduču. Prema narudžbi župnika župe Brdovec, 1679. godine naslikao ju je Hans Georg Geiger, poznat kao majstor HGG.

Majstor Hans Georg Geiger (oko 1610. – 1681.), ranobarokni slovenski slikar, među ostalim je i autor većine oltarnih slika u zagrebačkoj crkvi Sv. Katarine. Sačuvana djela Hansa Georga Geigera (dvadeset šest, od kojih su neka označena kao djela iz njegove radionice) nastala su u razdoblju od 1639. do 1680. godine. U širenju djelatnosti Geigerove radionice prema Zagrebu i njegovoj okolici najvažniju ulogu imali su donatori i mecene, članovi plemićkih obitelji Moscon i Erdödy, koji su na području Mirenske doline na Dolenjskem i na hrvatskim područjima u okolici Klanjca, Brdovca i Zagreba imali svoje posjede.

Kult svetog Sebastijana stigao je u naše krajeve vrlo rano s kultom ostalih ranokršćanskih svetaca mučenika. Na brojnim slikama i kipovima prikazuje se kao mladić naga tijela privezan na stup ili stablo, izboden strelicama ili kopljima. Sebastijanove rane i mučeništvo bili su tijekom idućih stoljeća dovoljno inspirativni pobožnom puku da se u situacijama ranjavanja obraća upravo tom svecu. Asocijativna povezanost s kugom je u strijelama koje su od pamtivijeka metafora najteže Božje kazne – kužnih epidemija koje u obliku strijela stižu s neba na nevjernike i zle ljude. Sv. Sebastijan je bio glavni zaštitnik od kuge sve do 15. stoljeća, tj. do pojave sv. Roka, koji je postupno počeo preuzimati primat, ali nije i istisnuo sv. Sebastijana. (prema: Ante Škrobonja, Sveti od zdravlja, Zagreb, 2004.)

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!