Restaurirani medicinski uređaj vraćen u Muzej

Restaurirani medicinski uređaj vraćen u Muzej

Restaurirani medicinski uređaj vraćen u Muzej

Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, u 2020. godini su nastavljeni radovi na restauraciji muzejske građe odabrane za stalni postav. U rujnu je dovršena restauracija uređaja za audiometriju iz Otorinolaringološke zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije.

Uređaj potječe iz ORL klinike na Šalati, a u muzejsku zbirku je uvršten kao dio donacije Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja je preuzeta 2016. godine.  U stalnom postavu Muzeja ovaj uređaj će biti izložen u okviru tematske cjeline GRANE MEDICINE, u kojoj će prva biti predstavljena upravo otorinolaringologija.

Pojedini dijelovi uređaja bili su oštećeni i bilo je otežano rukovanje prilikom otvaranja poklopca. Sva oštećenja su sanirana i predmet je doveden u stanje prikladno za izlaganje, pazeći pritom da se izbjegnu nepotrebni estetski zahvati poput bojenja i lakiranja kojima bi se umanjila autentičnost starog primjerka medicinske tehnike. Konzervatorsko-restauratorske zahvate izveo je viši restaurator Zoran Kirchhoffer, dipl. ing. strojarstva, Obrt Industrijska arheologija, Kumrovec.

Na slici:

UREĐAJ ZA AUDIOMETRIJU
proizvođač: Audion-Kraftt G.m.b.H., St. Blasius, Schwarzwald, Njemačka, prva pol. 20. st.
inv. br. HMMF-3908

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!