Restaurirane diplome za stalni postav Muzeja

Restaurirane diplome za stalni postav Muzeja

Zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH, u 2020. godini su nastavljeni radovi na restauraciji muzejske građe odabrane za stalni postav. U listopadu je dovršena restauracija dviju diploma hrvatskih ljekarnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije. Konzervatorsko-restauratorske zahvate izveo je restaurator Mario Kauzlarić, MK knjigovežnica i kartonaža u Zagrebu.

Diploma magistra farmacije Vilima Panca, pripadnika poznate ljekarničke obitelji Panac iz Petrinje, koji je diplomirao u Beču 28. 11. 1891., tiskana je i rukom pisana na papiru. U sredini donjeg dijela diplome nalazi se pečat s ornamentalnim obrubom izvedenim u tehnici škaroreza. Konzervatorsko-restauratorskim zahvatima diploma je očišćena od mrlja, sanirane su pukotine nastale zbog presavijanja i očuvani su svi rukopisni i dekorativni elementi (slika unutar objave, iznad teksta).

Tirocinijska diploma Guilelma Papa izdana je 9. 10. 1908. u Goriziji. Grafički je oblikovana u stilu historicizma. Lijevo i desno od teksta u ornamentalnoj borduri prikazani su likovi Higijeje i Eskulapa, a dolje u sredini ispod teksta alegorijski lik znanosti s atributima. Diploma je bila presavijana i na tim je mjestima papir popucao, na marginama su nedostajali dijelovi, papir je bio zaprljan. Konzervatorsko-restauratorskim radovima svi su nedostatci sanirani, a sačuvani su svi informacijski i likovni elementi izvornog dokumenta (slika uz naslov na glavnom izborniku web stranice).

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!