Predavanje o Eugenu Viktoru Felleru u povodu Međunarodnog dana muzeja

Predavanje o Eugenu Viktoru Felleru u povodu Međunarodnog dana muzeja

Pozivamo našu cijenjenu muzejsku publiku na događanje u povodu MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA, 18. svibnja 2023.!

U sklopu ciklusa predavanja ZNANOST U ŽARIŠTU koje organizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kako bi na na zanimljiv i pristupačan način predstavila rezultate istraživanja svojih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, u srijedu 17. svibnja 2023. u 16:30 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14, predavanje Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller, ljekarnik i investitor održat će prof. dr. sc. Stella Fatović Ferenčić (upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU/Odsjeka za povijest medicinskih znanosti, zamjenica voditelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU) i mr. sc. Jasenka Ferber Bogdan (Kabinet za arhitekturu i urbanizam s Arhivom za likovne umjetnosti HAZU).

https://www.info.hazu.hr/events/znanost-u-zaristu-predavanje-sto-je-elsa-fluid-to-se-zna-eugen-viktor-feller-ljekarnik-i-investitor/

U predavanju se opisuju počeci proizvodnje ljekarničkog specijaliteta u Donjoj Stubici, koji istovremeno predstavljaju početke razvoja farmaceutske industrije u Hrvatskoj. Ljekarnik koji je osmislio ovaj specijalitet nazvan Elsa-fluid bio je Ukrajinac Eugen Viktor Feller, koji krajem 19. stoljeća odlazi iz Lavova, tada u austrougarskoj provinciji Galiciji, dolazi u Hrvatsku i na samom početku 20. stoljeća gradi prvu tvornicu ljekarničkog specijaliteta u Hrvatskoj. Njegovi farmaceutski proizvodi kroz nekoliko desetljeća prisutni su na europskom tržištu zahvaljujući dobro razrađenoj promidžbi te zbog svojega poslovnog uspjeha Feller postaje vrlo značajna osoba u početcima izgradnje farmaceutske industrije u Hrvatskoj, kao i u investicijama u izgradnju istaknutih građevina koje su svojim stilovima pridonijele formiranju modernog grada Zagreba (kuća Feller na Tomislavovom trgu, današnji Europski dom u Jurišićevoj i jedna od najreprezentativnijih onodobnih secesijskih vila, vila Feller u Jurjevskoj). Predavačice su o ovoj temi 2021. objavile knjigu Što je Elsa-fluid? To se zna. Eugen Viktor Feller – ljekarnik i investitor, nastalu kao rezultat višegodišnjih istraživanja teme o kojoj su prethodno postojale tek pučke legende. Na kraju predavanja knjiga će biti besplatno podijeljena zainteresiranima.

Građa iz ostavštine Eugena Viktora Fellera čuva se u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije HAZU; bila je predstavljena na izložbi Od Elsa-fluida do Elsa-fluid doma – Eugen Viktor Feller u javnom i kulturnom životu Donje Stubice i Zagreba u zagrebačkoj Židovskoj općini 2016. godine.

Muzejske predmete možete vidjeti na našim stranicama: https://hmmf.hazu.hr/eugen-viktor-feller/

https://hmmf.hazu.hr/elsa-fluid-cuveni-proizvod-ljekarnika-eugena-viktora-fellera/

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!