Ljekarnička bočica s natpisom OTROV, Isis d.d., Zagreb, 1920-ih

Ljekarnička bočica s natpisom OTROV, Isis d.d., Zagreb, 1920-ih

visina 4,5 cm, promjer 2,7 cm, inv. br. HMMF-1212

Bočica od bezbojnog stakla širokoga grla, s plutenim čepom i naljepnicama na oplošju, od kojih je jedna gotovo posve nestala osim malog segmenta na kojemu piše “Isis d”, a druga je crna sa simbolom smrti: lubanjom i prekriženim kostima te natpisom OTROV.

Ambalaža ampula STRYCHNIN. NITRIC. 0.001, Samo na liječnički propis!

Kemika d. d. Zagreb, 1920-ih, HMMF-1770

Strihnin (njem. Strychnin, franc. strychnine, od znanstv. lat. Strychnos: strihninovac < grč. στρύχνος, ime različitih vrsta biljaka), indolski alkaloid C21H22N2O2, iz sjemena istočnoindijskoga strihninovca (Strychnos nux-vomica) iz por. Loganiaceae, raširene u tropskoj Aziji. Rabi se u medicini za podraživanje središnjega živčanog sustava, os. kralježnične i produžene moždine, središta disanja, krvnog optoka i probavnoga sustava (analeptik). Češće se zbog svoje gorčine upotrebljava kao amarum u tonicima, za poboljšanje apetita, opće jačanje mišićnoga tkiva i živaca. Uzima se u malim količinama, jer kao vrlo jak otrov u većim količinama izaziva grčeve mišića pa zbog kljenuti dišnoga mišićja ubrzo nastupa smrt. Primjenjuje se i kao lijek protiv ugriza otrovnih zmija. Kao Strychninum crudum, s primjesama brucina, upotrebljava se za tamanjenje štetočinaca.

Ambalaža ampula STRYCHNIN. NITRIC. 0.001, Samo na liječnički propis!
ARSOTONIN, ambalaža lijeka tvornice "Kaštel" u kojoj su sačuvane 2 od 10 ampula s lijekom, Zagreb, 1930-ih, HMMF-167

ARSOTONIN, ambalaža lijeka tvornice “Kaštel” u kojoj su sačuvane 2 od 10 ampula s lijekom,

Zagreb, 1930-ih, HMMF-167

naljepnica s natpisom, na kutiji: 10 sterilnih ampula po 1,1 ccm. / ARSOTONIN / 1 ccm sadrži 0.05 methyldinatriumarsenata u izotoničkoj otopini. / Samo na liječnički propis. / “KAŠTEL” / tvornica kemijsko-farmaceutskih proizvoda d. d. / ZAGREB

 „Arsotonin injekcije i tablete / Organski vezani arsen / Odlično sredstvo za jačanje kod slabokrvnih i u rekonvalescenciji / Dnevno injekcije (kroz 10-20 dana) ili 3 x 1-3 tablete / 10 ampula 30.-, 75 tableta 24.- dinara“ (tekst iz Diariuma medici [Liječnički dnevnik], nakladnik: „Kaštel“, Zagreb, 1939.)

Arsen (kasnolat. arsenicum < grč. ἀρσενıϰόν: auripigment), simbol As (arsenum), kemijski element (atomski broj 33, relativna atomska masa 74,92). U svojim je spojevima arsen trovalentan i peterovalentan. Većina arsenovih spojeva jaki su otrovi. Neki arsenovi organski spojevi mnogo su se upotrebljavali u kemoterapiji sifilisa; danas su zamijenjeni manje otrovnim lijekovima (antibioticima).

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!