Otorinolaringoloski radni stol nakon restauriranja

Otorinolaringološki radni stol nakon restauriranja

 

Muzej je u 2016. godini preuzeo dio Otorinolaringološke zbirke prof. dr. Ante Šercera i popratnu dokumentaciju iz prostora Medicinskog fakulteta na Šalati. Među ostalim, u fundus Muzeja ušao je radni stol za otorinolaringologa koji je projektirao upravo spomenuti utemeljitelj zbirke prof. dr. Ante Šercer (Požega, 1896. – Zagreb, 1968.), kliničar otorinolarigolog, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, predstojnik ORL klinike na Šalati (1926. – 1945.). U zagrebačkoj Bolnici sestara milosrdnica od 1946. bio je predstojnik Odjela za bolesti uha, grla i nosa, koji je 1964. pretvorio u sveučilišnu kliniku i vodio do 1966. godine.

Stol je izrađen u prvoj hrvatskoj tvornici medicinskih instrumenata Jakob Hlavka, i uvršten je u katalog proizvoda te tvrtke iz 1926. godine. Jakob Hlavka (1869. – 1955.), kirurški mehaničar, osnovao je prvu hrvatsku tvornicu kirurških i medicinskih instrumenata 20. 8. 1896. u Zagrebu; radila je do kraja Drugoga svjetskog rata (kasnije pod nazivom Instrumentaria).

Tvornica je proizvodila kirurške instrumente, metalnu opremu za bolnice, ordinacije i ambulante te ortopedske proteze i zavojni materijal.

Radni stol je izrađen na takav način da se u njemu i na njemu može smjestiti sve što otolaringolog u praksi treba, da jedno radno mjesto zapremi što manje prostora i da sve potrepštine budu nadohvat liječniku. Korišten je u ambulanti Klinike za uho, grlo i nos na Šalati, a među ostalima u radu ga je koristio suradnik i prijatelj Muzeja prof. dr. sc. Ranko Mladina (Split, 1949.), specijalist otorinolaringolog, redoviti profesor (u. m.) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nakon preuzimanja ORL zbirke s Medicinskog fakulteta, koju je do tada brižno čuvao, prof. Mladina je temeljito restaurirao otorinolaringološki radni stol za izlaganje u Muzeju nesebično darujući svoje stručno znanje, sredstva i vrijeme.

Otorinolaringoloski prije restauracije

Otorinolaringološki radni stol prije restauracije

Prikaz ORL stola iz kataloga Jakoga Hlavke

Prikaz otorinolaringološkog stola iz kataloga Jakoga Hlavke

Otorinolaringološki radni stol u ambulanti Klinike za uho, grlo i nos u Zagrebu, fotografija iz albuma prof. dr. Ante Šercera, Foto Donegani, 1941.

Otorinolaringološki radni stol u ambulanti Klinike za uho, grlo i nos u Zagrebu, fotografija iz albuma prof. dr. Ante Šercera, Foto Donegani, 1941.

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!