Međunarodni dan muzeja 2021. – varijacije na temu izložbe iz fundusa HMMF

Međunarodni dan muzeja 2021. – varijacije na temu izložbe iz fundusa HMMF 

Varijacije na temu izložbe iz fundusa Između pamćenja i povijesti: Kogojeva zbirka fotoportreta i počasnih povelja

U povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, u okviru manifestacije pod naslovom Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje u organizaciji Muzejskoga dokumentacijskog centra, ove godine široj javnosti predstavljamo varijacije na temu izložbe iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Između pamćenja i povijesti: Kogojeva zbirka fotoportreta i počasnih povelja u obliku objava na web stranici i društvenoj mreži Facebook, kako bismo omogućili sažeti uvid u sadržaj izložbe svima onima koji je nisu imali priliku posjetiti uživo. Uspješno je realizirana u Gliptoteci HAZU 16. 3. – 18. 4. 2021., zahvaljujući već uhodanoj partnerskoj suradnji Muzeja s Odsjekom za povijest medicinskih znanosti HAZU i Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, te je izdan dvojezični katalog na 140 stranica. Izložba građe iz ostavštine akademika Franje Kogoja postavljena je u povodu 100. obljetnice Katedre za dermatovenerologiju, u sjećanje na Kliniku za dermatovenerologiju na Šalati koju je Kogoj uspješno organizirao i uzorno vodio dugi niz godina, stekavši brojna međunarodna priznanja. Zbog teškog stradanja zgrade na Šalati u potresu koji je zadesio Zagreb 22. ožujka 2020., Klinika se morala preseliti u prostor KBC-a Zagreb na Rebru, a izložba planirana za 2020. odgođena je za proljeće 2021., tako da ova virtualna prezentacija ujedno svjedoči o oporavku i ponovnom osmišljavanju djelatnosti svih sudionika na projektu, te o izložbi i katalogu kao obliku međusektorske suradnje i partnerstva.

Muzejski Dokumentacijski Centar • Pregled mjeseca (mdc.hr)

Između pamćenja i povijesti: Kogojeva zbirka fotoportreta i počasnih povelja – Hrvatski muzej medicine i farmacije (hazu.hr)

Između pamćenja i povijesti: Kogojeva zbirka fotoportreta i počasnih povelja – Hrvatski muzej medicine i farmacije (hazu.hr)

https://www.facebook.com/Hrvatski-muzej-medicine-i-farmacije-HAZU-1821994688078134

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!