Liječnički vjesnik: sve o pandemiji COVID-19

Liječnički vjesnik: sve o pandemiji COVID-19

Hrvatski liječnički zbor daleke 1877. godine počinje objavljivati svoje stručno glasilo Liječnički vjesnik. Liječnički vjesnik jedan je od svega stotinjak svjetskih časopisa koji su izlazili krajem 19. stoljeća i održali kontinuitet tijekom 20. stoljeća te potom ušli u 21. stoljeće. Najstariji je hrvatski medicinski časopis prema trajnosti izlaženja te redovito bilježi sva važna dostignuća, stručna i strukovna događanja. U Liječničkom vjesniku objavljuju se uvodnici, stručni i znanstveni radovi, pregledni članci, prikazi bolesnika, lijekova i metoda, preliminarna znanstvena i stručna priopćenja, osvrti, pisma uredništvu, prikazi knjiga, referati iz literature i drugi prilozi.

Novi broj Liječničkog vjesnika Vol. 142 No. 3-4, 2020. posvećen je aktualnoj temi pandemije COVID-19. Među ostalim, donosi Smjernice za nutritivnu potporu bolesnika s infekcijom SARS-CoV-2 te Smjernice za osobe sa šećernom bolešću i zdravstvene djelatnike koji skrbe o oboljelima od šećerne bolesti u vrijeme COVID-19 pandemije.

Iz povijesti medicine zastupljeni su pretisci članaka iz ranijih godišta Liječničkog vjesnika:

Mavro Gross, K evropskoj epidemiji 1918. (objavljen 1919.)

Stella Fatović-Ferenčić, Snježana Šain, Španjolska gripa kao uzrok smrti u gradu Zagrebu 1918. godine (objavljen 1991.)

Zbog šireg uvida u problematiku preporučujemo članak dr. sc. Martina Kuhara i prof. dr. sc. Stelle Fatović Ferenčić iz Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU:
Pobjede i porazi: borbe s pandemijama virusnih bolesti tijekom posljednjih stotinu godina.

Liječnički vjesnik je časopis u otvorenom pristupu. Sadržaj časopisa u cijelosti je besplatno dostupan. Sadržaj Liječničkog vjesnika može se reproducirati uz navod “preuzeto iz Liječničkog vjesnika”.
Korisnici ne smiju koristiti materijale u komercijalne svrhe, ne smiju mijenjati, preoblikovati ili prerađivati materijal.

Više o časopisu i njegovoj povijesti možete saznati na poveznici: https://lijecnicki-vjesnik.hlz.hr/o-nama/

Cjelovit sadržaj novoga broja možete preuzeti na poveznici: https://hrcak.srce.hr/lijecnicki-vjesnik

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!