Izložba u povodu 100. obljetnice ORL klinike u Zagrebu

Izložba u povodu 100. obljetnice ORL klinike u Zagrebu 

IZLOŽBA U POVODU 100. OBLJETNICE ORL KLINIKE

U VREMENSKOM POMAKU: OTORINOLARINGOLOŠKA KLINIKA MEDICINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU OD ANALOGNOG DO DIGITALNOG DOBA

Dvorana Hugo Botteri Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, Kišpatićeva 12
27. rujna – 31. prosinca 2021.

ORL klinika u Zagrebu započela je s radom 26. rujna 1921. godine. Za njenog predstojnika imenovan je Dragutin Mašek (1866. – 1956.) koji je u prigodi svečanog otvorenja Klinike, 22. listopada 1921., održao predavanje pod naslovom Opseg i važnost otorinolaringologije. Bilo je to prvo predavanje iz kliničke medicine za studente na novoosnovanom Medicinskom fakultetu.

Stoljetna historiografija Klinike za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta u Zagrebu ugradila se postupno u referentni dio nacionalne medicinske priče. Riječ je o jednoj od rijetkih medicinskih ustanova koje su uspjele sačuvati i impresivnu materijalnu baštinu. Jedan dio te baštine danas se čuva u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije HAZU, dok se drugi dio nalazi u navedenoj Klinici KBC-a Zagreb. Izložba prikazuje dio te baštine – raritetnu zbirku fotografija koncipiranu poput vremeplova – kontrastirajući prošlost i sadašnjost fotografijama iz različitih razdoblja.

S ciljem približavanja historiografije i razvoja ORL klinike izložba tematizira povijesne cjeline suprotstavljanjem fotografija zgrada i bolničkih radilišta različitih povijesnih razdoblja, gradeći tako priču o vremenu i prostoru koji se mijenjao. Fotografijama se bilježe lokacije na kojima se Klinika nalazila od osnutka 1921. godine do danas, unutarnja organizacija i pojedini aspekti njezinog razvoja te uporaba suvremenih medicinskih postupaka i tehnologija. Autentičan potpis vremena i tehnika u kojima su fotografije nastale dinamiziran je kontrastom crno-bijelih analognih fotografija iz starijih razdoblja, u izvedbenom rasponu od naručenoga profesionalnog fotoatelijera do amaterske fotografije, i digitalnih fotografija suvremenog doba u bojama. Sačuvane fotografije prikazuju prostor Klinike u vremenskom pomaku od analognog do digitalnog doba, sažimajući vremensku dimenziju  kroz  komparativne segmente njezinoga razvoja.

Izložba je organizirana u suradnji Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU, Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autori izložbe su Silvija Brkić Midžić, Stella Fatović-Ferenčić i Drago Prgomet, a vizualni identitet i likovni postav izložbe oblikovao je Ante Rašić, Studio Rašić.

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!