Izložba „Muzejski vremeplov“ u Knjižnici Božidara Adžije

Studijska izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije
Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine

izlozba-muzejski-vremeplov-u-knjiznici-bozidara-adzije

Izložba Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine postavljena je u Knjižnici Božidara Adžije u Zagrebu, Trg kralja Petra Krešimira IV. 2, od 15. studenog do 15. prosinca 2022.

Autorice izložbe su Silvija Brkić Midžić, muzejska savjetnica, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije i izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i zamjenica voditelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Izložba se može razgledati ponedjeljkom, utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8 do 20 sati, te subotom od 8 do 14 sati.

Ova studijska izložba iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije prvi put je bila predstavljena javnosti 2017. godine u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u prostoru Strossmayerove galerije starih majstora (12. travnja – 31. kolovoza 2017.), a potom i na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (6. – 29. rujna 2017.).

Izložba nas vodi u prošlost, u vrijeme kada su hrvatski liječnici Vladimir Ćepulić i Stanko Sielski prikupljali povijesnu građu i osnivali Muzej za povijest zdravstva u Hrvatskoj (1942. – 1944.) u Hrvatskome liječničkom domu, Šubićeva 9 (u neposrednoj blizini sadašnjeg mjesta održavanja izložbe). Važan dio postava toga našeg prvog muzeja medicine bio je posvećen temi narodne medicine, a tadašnji eksponati sačuvani su u izvornom obliku, s pripadajućim legendama. Poznato je i kako je izgledao muzejski postav, zahvaljujući članku Vladimira Ćepulića i fotografijama objavljenim u Liječničkom vjesniku. Zbirka narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vrijedna je stoga s dva aspekta: kao spomen na nastojanja starijih generacija hrvatskih liječnika i povjesničara medicine ka uspostavljanju muzeja medicine, te kao planski prikupljena i sačuvana narodna medicinska baština.

Postav izložbe u Knjižnici Božidara Adžije sadrži izložbene panoe i uži izbor izvornih predmeta iz muzejske zbirke, uz virtualnu prezentaciju svih eksponata na monitoru, a predstavlja se i Akademijino izdanje Narodna medicina – izvori i istraživanja (urednici Marko Pećina i Stella Fatović-Ferenčić, Rasprave i građa za povijest znanosti, knjiga 17, Razred za medicinske znanosti, svezak 10), gdje je objavljen katalog Zbirke narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije s uvodnim tekstom. (Dostupno na poveznici: https://dizbi.hazu.hr/a/?pr=iiif.v.a&id=183259)
Opširnije o izložbi na poveznici: https://hmmf.hazu.hr/muzejski-vremeplov-zbirke-narodne-medicine-okosnica-izlobenog-postava/

IMPRESUM

ORGANIZATORI
Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU
Akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja
Izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., zamjenica voditelja Muzeja
Silvija Brkić Midžić, prof., muzejska savjetnica, upraviteljica Muzeja

SUORGANIZATORI
Knjižnica Božidara Adžije, KGZ
Vesna Lovrić Cvjetković, koordinatorica

AUTORICE IZLOŽBE
Silvija Brkić Midžić
Stella Fatović-Ferenčić

FOTOGRAFIJE MUZEJSKIH PREDMETA
Goran Kos

GRAFIČKO OBLIKOVANJE IZLOŽBENIH MATERIJALA
Studio Rašić
Ante Rašić

PRIPREMA ZA TISAK
Studio Rašić
Ankica Penava-Pejčinović

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!