Muzejski vremeplov : Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine

Muzejski vremeplov

Zagreb, Strossmayerova galerija starih majstora HAZU, 12. travnja – 31. kolovoza 2017.
Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 6. – 29. rujna 2017.
Izložba je bila uključena i u manifestaciju Dani europske baštine 29. rujna 2017.
Zagreb, Knjižnica Božidara Adžije, 15. studenog – 15. prosinca 2022.

Koncepcija izložbe uključuje predstavljanje cjelovite Zbirke narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije s rekonstrukcijom njenog nastanka i prvog izložbenog postava u Muzeju za povijest zdravstva koji je osnovan u okrilju Hrvatskoga liječničkog zbora 1944. godine.

Riječ je o sveukupno 323 predmeta, koji su opisani u 164 inventarna zapisa. Predmeti su raspoređeni u sljedeće tematske cjeline: pribor za puštanje krvi; narodni kirurški instrumenti i njihovi prikazi; narodni lijekovi mineralnog, biljnog i životinjskog podrijetla; amuleti, apotropejski predmeti i nakit za zaštitu od bolesti i uroka; kršćanski zavjetni predmeti: medaljice – privjesci za zaštitu, svete sličice, zavjetni darovi – votivi, kršćanski zapisi; muslimanski zapisi i spremnice za zapise; fotografije na temu narodne medicine; ljekaruše; ostalo. Predmeti potječu iz vremenskog razdoblja od 18. stoljeća do prve polovine 20. stoljeća, pretežno s područja kontinentalne Hrvatske te Bosne i Hercegovine, uglavnom iz okolice Bihaća, Banja Luke, Dervente i Tuzle.

Posebna zanimljivost i vrijednost zbirke sastoji se u činjenici da je naslijeđena od prvog hrvatskog muzeja medicine te je njezino podrijetlo i način prikupljanja bilo moguće precizno rekonstruirati. Tu činjenicu prije svega zahvaljujemo okolnostima njezine povezanosti s osnutkom Muzeja za povijest zdravstva pri Zboru liječnika i zalaganjima dvojice istaknutih liječnika i protagonista tog projekta – Vladimira Ćepulića i Stanka Sielskog. U Odsjeku za povijest medicinskih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti sačuvana je, naime, korespondencija Ćepulić – Sielski za razdoblje 1942. – 1943., koja razotkriva okolnosti, način i svrhu prikupljanja predmeta za Muzej, među kojima su bili i oni koji danas čine fond Zbirke narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije. Korespondencija koju vode ova dvojica liječnika izvrsno razotkriva ne samo pozadinu nastanka zbirke, već i područja na kojima su predmeti prikupljeni, ali i mreže osoba koje Sielski obilazi, kontaktira i uvodi u suradnju na ovom projektu. Nakon dvije godine prikupljačkih aktivnosti u dosta teškim ratnim okolnostima i intenzivnih priprema, Zborov Muzej za povijest zdravstva otvoren je 29. siječnja 1944. i predstavljen javnosti. Vladimir Ćepulić održao je i predavanje, popraćeno fotografijama izloženih predmeta, a potom i objavljeno na stranicama Liječničkog vjesnika. Iz tog vremena sačuvane su također rukopisne ili strojopisne legende uz pojedine predmete, a dio građe sačuvan je u izvornom obliku uokvirenih izložbenih panoa – svojevrsnih plitkih zidnih vitrina s predmetima, crtežima ili fotografijama i popratnim legendama.

Zbirka narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vrijedna je stoga s dva aspekta: kao spomen na nastojanja starijih generacija hrvatskih liječnika i povjesničara medicine ka uspostavljanju muzeja medicine, te kao planski prikupljena i sačuvana narodna medicinska baština. Dokumentarno-arhivski dio građe evocira proces nastajanja zbirke, a likovni postav izložbe asocijativno slijedi postav prvoga hrvatskog muzeja medicine.
Izložba je održana u godini obilježavanja 100. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Autorice izložbe: Silvija Brkić Midžić i prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić
Fotografije muzejskih predmeta: Goran Kos
Postav izložbe: Silvija Brkić Midžić, Vanja Adžić i Antonio Blaži
Vizualni identitet i grafičko oblikovanje: Ante Rašić, Studio Rašić
Opseg (broj eksponata): 176 (na izložbi je predstavljena cijela muzejska zbirka narodne medicine [164 eksponata] i popratna arhivska građa [12 eksponata] iz Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU)

Cjelovit katalog zbirke sa znanstvenim uvodnim tekstom objavljen je u publikaciji Narodna medicina: izvori i istraživanja u sklopu Akademijinog nakladničkog niza Rasprave i građa za povijest znanosti, koja je predstavljena javnosti 10. svibnja 2017., u okviru manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU.

Sredisnji dio postava izložbe
Postav Muzeja za povijest zdravstva, Liječnički vjesnik, 1944
Voditelj Muzeja akademik Marko Pećina govori na otvorenju izložbe
Učenici srednje medicinske škole u posjetu izložbi
Muzejski vremeplov - Posjetitelji razgledaju izložbu
Izložbena vitrina sa zavjetnim darovima - votivima
Otvorenje izložbe na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!