narodna-medicina

Ž. M. 60 g. stara iz P. 20 godina obrtimice uzrokovala pometnuća. Osuđena na doživotnu robiju. Izložbeni pano s fotografijama i pučkim instrumentom, Hrvatska, 1942., HMMF-565

 

U nizu pojedinačnih tematskih zbirki koje se nalaze u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije posebno mjesto zaslužuje Zbirka narodne medicine. Ona je jedinstvena ne samo po svom sadržaju i raznolikosti predmeta, već i po podrijetlu i povijesti koja je veže uz postav našeg prvog Muzeja za povijest zdravstva i ulogu njegovoga prvog kustosa Stanka Sielskog. Predmeti koje je prikupio Sielski i danas su važan dio eksponata Hrvatskog muzeja medicine i farmacije osnovanog punih 70 godina nakon osnutka njegova prethodnika Muzeja za povijest zdravstva u Hrvatskoj.

Riječ je o sveukupno 323 predmeta, koji su opisani u 164 inventarna zapisa (prema fizičkim/smislenim cjelinama) raspoređenih u sljedeće tematske cjeline: pribor za puštanje krvi (9 predmeta); narodni kirurški instrumenti i njihovi prikazi (ukupno 31 predmet, od toga 5 pojedinačnih predmeta i 3 izložbena panoa koji sadrže 10 predmeta i 16 crteža); narodni lijekovi mineralnog, biljnog i životinjskog podrijetla (6 predmeta); amuleti, apotropejski predmeti i nakit za zaštitu od bolesti i uroka (33 predmeta); kršćanski zavjetni predmeti: medaljice – privjesci za zaštitu (3 predmeta), svete sličice (8 predmeta), zavjetni darovi – votivi (21 predmet), kršćanski zapisi (15 predmeta); muslimanski zapisi (86 zapisa, složenih u 14 izložbenih cjelina), spremnice za zapise (9 predmeta); fotografije na temu narodne medicine (5 izložbenih panoa s 26 fotografija, 12 fotografija kaširanih na karton, ukupno 38 predmeta); ljekaruše (16 predmeta, od toga 2 tiskane knjige i 14 rukopisa); ostalo (2 uporabna predmeta vezana za narodno liječenje: kamena ploča za usitnjavanje trava i čaša od palmina lišća).  Predmeti obuhvaćaju razdoblje od 18. stoljeća do prve polovine 20. stoljeća, pretežno s područja kontinentalne Hrvatske te Bosne i Hercegovine, uglavnom iz okolice Bihaća, Banja Luke, Dervente i Tuzle.

Zbirka narodne medicine Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU vrijedna je stoga s dva aspekta: kao spomen na nastojanja starijih generacija hrvatskih liječnika i povjesničara medicine ka uspostavljanju muzeja medicine, te kao planski prikupljana i sačuvana narodna medicinska baština, osobito zahvaljujući znalačkom angažmanu sakupljača i prvog kustosa Stanka Sielskog.

narodna medicina hmmf

Ljekaruša, Dalmacija, 19. st., HMMF-617

narodna medicina hmmf

Rog za puštanje krvi, Bosna i Hercegovina, 20. st., HMMF-458

narodna medicina hmmf

Kršćanski zapis za zaštitu od kuge, 19. st., bakrorez, HMMF-491

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!