Virtualna izložba

SERGIJE DOGAN – memorijalna građa u zbirkama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

virtualna-izlozba-sergije-dogan

Izložbu možete razgledati na poveznici: https://dogan.hmmf.hazu.hr/

Memorijalna zbirka obitelji Dogan postala je dijelom fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije zahvaljujući donaciji prof. dr. sc. Branke Marinović, predstojnice Klinike za dermatovenerologiju Kliničkoga bolničkog centra u Zagrebu, koja je 25. veljače 2019. darovala Muzeju 74 predmeta iz ostavštine svoga oca, neuropsihijatra prof. dr. sc. Sergija Dogana i majke, pedijatrice Kate Dogan-Librenjak. Riječ je o osobnim dokumentima – školskim knjižicama, studentskim indeksima, raznim ispravama i iskaznicama (19 predmeta), diplomama i poveljama (34 predmeta) te medaljama i plaketama (21 predmet), od kojih su 72 predmeta iz ostavštine Sergija Dogana, a dvije diplome iz ostavštine Kate Dogan-Librenjak.

Darovana građa predstavlja rijedak primjer sačuvanoga materijalnog svjedočanstva o cjelokupnom tijeku obrazovanja, kliničkog, znanstvenog i nastavnog rada jednoga liječnika i o njegovu širem društvenom djelovanju. Uz predmete iz Doganove ostavštine koji pripadaju Muzeju, u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU sačuvana je zbirka njegovih separata i ostalih publikacija, habilitacijska radnja, doktorska disertacija, dio osobne dokumentacije vezane uz rad Medicinskog fakulteta i neurološke klinike te zbirka izrezaka iz tiska, također dar Branke Marinović.

Sergije Dogan je istaknuti predstavnik medicine druge polovine 20. stoljeća, osoba koja je svojim radom povezivala čelne ustanove hrvatske kulture i znanosti: Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Hrvatski liječnički zbor i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te sudjelovala u osnutku brojnih domaćih ustanova. Svojim je radom na području neurologije ostavio dubok trag na domaćoj i međunarodnoj sceni.

Ostavština koja se čuva u dvjema Akademijinim ustanovama ispisuje njegov život sačuvanim predmetima pridonoseći svojom raznolikošću mozaiku jednog životnog iskustva, jedne liječničke struke, jednog puta koji je obilježio razvoj medicine i neurologije na našim prostorima.

Nakladnik:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, 10000 Zagreb

Za nakladnika:
Akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU

Nositelji projekta:
Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU
Akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja
Silvija Brkić Midžić, upraviteljica
Odsjek za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU
Izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica
Dr. sc. Martin Kuhar, znanstveni suradnik

Partneri na projektu:
Hrvatski liječnički zbor
Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik

Urednice i autorice virtualne izložbe:
Silvija Brkić Midžić
Stella Fatović-Ferenčić

Prijevod na engleski jezik:
Sanja Alexander Pehnec
Martin Kuhar

Oblikovanje, programiranje i implementacija izložbe:
Link2 d.o.o.
Goran Zlodi
Ivanka Maroević

Digitalizacija građe:
Zoran Svrtan (Muzej za umjetnost i obrt)
Silvija Brkić Midžić

Godina izdanja:
2022.

Zahvaljujemo prof. dr. sc. Branki Marinović za donaciju građe iz ostavštine prof. dr. sc. Sergija Dogana koju predstavljamo na ovoj izložbi.

Izložba je ostvarena financijskom potporom Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu i Hrvatskoga liječničkog zbora.

Ova virtualna izložba dio je programa manifestacije Dani europske baštine 2022.

https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/objavljen-program-dana-europske-bastine-2022/22796

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!