Ususret Međunarodnom danu muzeja: Imagine all the people…

Ususret Međunarodnom danu muzeja: Imagine all the people…

Ususret Međunarodnom danu muzeja: Imagine all the people...

Međunarodni dan muzeja 2020., tema: Muzeji za jednakost: različitost i uključivost 

Program: Imagine all the people… stvaratelji i baština hrvatskog modela javnog zdravstva u zbirkama Odsjeka za povijest medicinskih znanosti i Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU

Organizatori: Hrvatski muzej medicine i farmacije i Odsjek za povijest medicinskih znanosti HAZU

Autori programa: prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, Silvija Brkić Midžić, dr. sc. Martin Kuhar

Zamislite svijet u kojemu svi ljudi ravnopravno ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu, bez obzira na mjesto življenja i socijalni status!

Za izgradnju takvoga svijeta zalagali su se hrvatski liječnici pod vodstvom Andrije Štampara (1888. – 1958.), suosnivača Svjetske zdravstvene organizacije, stvaratelja javnozdravstvene ideologije i organizacijskog modela zdravstvene zaštite koji je primijenjen na prostoru tadašnje države Jugoslavije i prihvaćen diljem svijeta. Djelo Andrije Štampara kao dio svjetske baštine danas je ponovno aktualizirano. Značajan doprinos dali su i Berislav Borčić te Vladimir Ćepulić, koji se osobito istaknuo u borbi protiv tuberkuloze i kao osnivač prvoga hrvatskog muzeja medicine.
Virtualna prezentacija teme Imagine all the people… predstavlja dio baštine javnog zdravstva Štamparova doba iz zbirki Odsjeka za povijest medicinskih znanosti i Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU donoseći na uvid široj javnosti objavljene radove na ovu temu, odabrane sadržaje s web stranice Muzeja i cjeloviti katalog izložbe Od države do javnosti : tuberkuloza u fondovima Hrvatskog državnog arhiva i Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Zagreb, 2014.).

Ovdje donosimo recentni znanstveni članak:

Stella Fatović-Ferenčić, Martin Kuhar

“Imagine all the people” : Andrija Štampar’s ideology in the context of contemporary public health initiatives = “Imagine all the people” : ideologija Andrije Štampara u kontekstu suvremenih javnozdravstvenih inicijativa. Acta medico-historica Adriatica (Online). – ISSN 1334-6253. – 17 (2019), 2 ; str. 269-284

Sažetak
U novije vrijeme Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je inicijativu Universal Health Coverage radi unaprjeđenja dostupnosti kvalitetne zdravstvene zaštite na globalnoj razini, a bez istodobnog uzrokovanja financijskih teškoća za bolesnike. U ovom članku identificiraju se i analiziraju ideološke sličnosti između ove utjecajne inicijative i jednoga od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije – Andrije Štampara (1888. – 1958.) – čija je socijalna medicina bila izgrađena od različitih normativnih, socioloških i filozofskih elemenata. Cilj je rada demonstrirati ključnu ulogu koju pažljivo izgrađena i promišljena ideologija ima za uspjeh javnozdravstvenih programa.

Cijeli tekst rada dostupan je na poveznici: https://hrcak.srce.hr/232039

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!