Stella Fatović-Ferenčić dobila Nagradu HAZU

Izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., dobitnica je Nagrade HAZU za medicinske znanosti za 2023. godinu

Povjesničarka medicine izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti/Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i zamjenica voditelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije, dobitnica je Nagrade HAZU za medicinske znanosti za 2023. godinu.

Nagrade HAZU dodjeljuju se domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj čija djela su doprinos od iznimnog i trajnog značenja za Republiku Hrvatsku. Nagrade, koje se sastoje od plakete i povelje, dodjeljuju se svake godine 29. travnja prigodom Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Stella Fatović-Ferenčić rođena je 23. siječnja 1960. u Zagrebu. Diplomirala je 1984. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te se nakon završenog liječničkog staža 1986. zaposlila u Institutu za povijest prirodnih, matematičkih i medicinskih znanosti tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti  umjetnosti. Trenutno obnaša funkciju upraviteljice Akademijinog Zavoda za povijest i filozofiju znanosti. Idejna je začetnica osnutka Hrvatskoga muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koautorica muzeološke koncepcije i scenarija njegova stalnog postava, te obnaša funkciju zamjenice njegova voditelja.

Istraživanja u kojima je sudjelovala rezultirala su s više od 200 publikacija, od čega 146 znanstvena rada objavljena u časopisima s međunarodnom recenzijom. Sudjelovala je na 100 znanstvenih skupova, od čega 25 puta s pozvanim predavanjima. Također je objavila 53 poglavlja u domaćim i međunarodnim monografijama, sedam autorskih i šesnaest uredničkih knjiga te jedan sveučilišni udžbenik. Autorica je i suautorica dvanaest studijskih izložbi i deset kataloga.  Bila je voditeljicom dvaju nacionalnih i jednoga međuakademijskog, međunarodnog projekta (austrijska i hrvatska akademija znanosti).

Nagradu HAZU dobila je za izvorna istraživanja koja se odnose na izradu sinteze o najstarijem nacionalnom medicinskom časopisu Liječničkom vjesniku, jednome od stotinjak strukovnih europskih časopisa koji izlaze neprekidno do danas. Liječnički vjesnik je u njezinim istraživanjima činio istraživački teren rekonstrukcije strategija i politika uređivačkog procesa, te ishodište propitivanja i praćenja razvoja strukovne komunikacije. Izdavanje ove knjige nadgradnja je njezinim prethodnim metodološkim inovacijama vezanim uz izvornu analizu razvoja njegovog vizuala sa svrhom cjelovite zaštite tog časopisa kao dijela intelektualne, ali i materijalne baštine, te isticanja njegove uloge i utjecaja u podizanju svijesti o strukovnom jeziku/nazivlju. Analizom i interpretacijom sadržaja ovog časopisa Stella Fatović-Ferenčić je utjecala na recepciju i razumijevanje stvaranja medicinske literature jednog naroda kao odraza njegovih medicinskih postignuća, njegovog identiteta, kontinuiteta i kolektivne memorije. Taj pristup ovoj tematici omogućio je praćenje ključnih polazišnih odrednica za razvoj medicine u široj regiji. Time je pomakla sagledavanje medicinske historiografije iz klasičnog kulturnopovijesnog pristupa prema onome koji prati stvaralački proces oblikovanja časopisa kroz bilježenje sadržaja strukovne i znanstvene provenijencije.

Nakon svečane dodjele nagrada, koja je održana u dvorani Knjižnice HAZU 29. travnja 2024., Stella Fatović-Ferenčić održala je govor zahvale u ime svih dobitnika Nagrada HAZU za 2023. godinu.

Opširnije o svečanoj sjednici Akademije:  https://www.info.hazu.hr/events/svecana-sjednica-u-povodu-dana-hazu-i-dodjela-nagrada-hazu-2/

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!