Srednja škola Blato nosi ime Ive Padovana

Srednja škola Blato na Korčuli, u povodu 100. obljetnice svoga osnutka i 100. rođendana akademika Ive Padovana, od 18. ožujka 2022. nosi ime Srednja škola „Ivo Padovan“ Blato.

Akademik Ivo Padovan rodio se 11. veljače 1922. u Blatu na Korčuli, gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju polazio je u Dubrovniku i Zagrebu, a medicinu je studirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1950. godine specijalizirao otorinolaringologiju. Od 1952. godine radio je na ORL odjelu Opće bolnice “Dr. Mladen Stojanović” (danas Klinički bolnički centar  Sestre milosrdnice), a od 1966. do 1988. godine bio je predstojnik ORL klinike Medicinskog fakulteta u toj bolnici. Izradio je pilot-projekt prema kojemu je 1966. godine u Hrvatskoj osnovana Liga za borbu protiv raka. Jedan je od osnivača Središnjeg instituta za tumore i slične bolesti otvorenog 1968. godine u Zagrebu.  Godine 1975. postao je izvanredni član, a od 1983. godine bio je redoviti član u Razredu za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od 1989. bio je tajnik Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije, od 1991. do 1997. godine potpredsjednik, a u dva mandata, u periodu od 1998. do 2004. godine, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Umro je u Zagrebu 19. prosinca 2010. u 89. godini života.

Općina Blato dodijelila je akademiku prof. dr. Ivi Padovanu 1996. godine Zlatni grb Općine Blato, pojedinačno priznanje za izuzetne zasluge u medicini i znanosti i za njegov veliki doprinos u promicanju ugleda rodnog Blata.

Dana 18. ožujka 2022., u prigodi stote obljetnice početka djelovanja Srednje škole Blato i stote obljetnice rođenja Ive Padovana, na prijedlog Nastavničkog vijeća i Školskog odbora Srednje škole Blato, osnivač Škole, Županija Dubrovačko-neretvanska, donijela je odluku o promijeni naziva Škole, tako da se od tog dana Srednja škola Blato zove Srednja škola “Ivo Padovan” Blato.

Škola s ponosom nosi u budućnost ime ovog velikog znanstvenika i sveučilišnog profesora.

Opširnije na poveznicama:

https://ssblato.hr/o-nama/akademik-ivo-padovan/

https://ssblato.hr/stota-obljetnica-rodenja-akademika-ive-padovana/

https://ssblato.hr/srednja-skola-ivo-padovan-blato/

https://ssblato.hr/o-nama/povijest-skole/

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!