Predstavljena knjiga “Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica”

U Dubrovniku predstavljena knjiga Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica

Donosimo vijest koja je podjednako važna za hrvatsku povijest medicine kao i za povijest umjetnosti: u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u subotu, 1. srpnja u 20.30 sati održano je svečano predstavljanje knjige Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica projekcijom istoimenog filma te izložbom vrijedne donacije djela Vlaha Bukovca Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik.

Knjiga Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica autora izv. prof. dr. sc. Ane Bakija-Konsuo, dr. med. i mr. sc. Ivice Vučaka, dr. med., koja je izašla u izdanju Medicinske naklade, priča je o Gradu i njegovim ljudima, priča o životima i ljudskim sudbinama u jednom vremenu, uokvirena kontekstom onodobnih povijesnih, društvenih i političkih mijena. Ovo vrijedno djelo recenzirali su prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i zamjenica voditelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije, i prof. dr. sc. Amir Muzur s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Djelovanje obitelji Bibica u Dubrovniku značajno je u sagledavanju povijesti medicine i razvoja medicinske struke, a prikaz njihovih brojnih društvenih i sportskih aktivnosti vrijedan je prinos u stvaranju slike o dubrovačkom životu i prilikama krajem 19. i tijekom prve polovine 20. stoljeća. Svjedočanstvo je to o ljudima koji su svoj poziv i svoje emocije vezali uz Grad i tako na najbolji mogući način sudjelovali u stvaranju njegova identiteta, obogativši njegovu svakodnevicu i ostavljajući trag u njegovoj bogatoj prošlosti. Višegodišnje istraživanje liječnika iz obitelji Bibica rezultiralo je ne samo knjigom tiskanom na hrvatskom i engleskom jeziku, već i prikupljenom povijesnom građom i portretima Vlaha Bukovca koji predstavljaju članove iz obitelji Bibica, u vlasništvu autorice Ane Bakija-Konsuo. Arhivsku građu (diplome, svjedodžbe, dokumenti, fotografije i sl.) vlasnica je donirala Državnom arhivu u Dubrovniku kako bi se sačuvala kao vrijedno vrelo za buduća istraživanja.

Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik izv. prof. dr. sc. Ana Bakija Konsuo, dr. med. donirala je tri djela Vlaha Bukovca koja prikazuju portrete obitelji Bibica (Portret Frana Bibice, 1891., ulje/platno, 60 x 47 cm, Portret Marka st. Bibice, 1907., ulje/lesonit, 59,5 x 42,4 cm, Portret Lucije Bibice rođ. Drašković, 1881., ulje/platno, 42,5 x 32 cm), a koja su na dan promocije knjige i filma Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica predstavljena na prvom katu izložbenog prostora Umjetničke galerije Dubrovnik. Ovom iznimno vrijednom donacijom značajno je obogaćena Zbirka moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik, što je i snažan poticaj za daljnja istraživanja o životu i radu velikog Vlaha Bukovca, kao i obitelji Bibica.

Na slici: recenzenti i autori knjige snimljeni 1. srpnja 2023. u Dubrovniku, slijeva nadesno: prof. dr. sc. Amir Muzur, prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, izv. prof. dr. sc. Ana Bakija-Konsuo i mr. sc. Ivica Vučak

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!