Predstavljanje Muzeja umirovljenim liječnicima HLZ-a

Hrvatski muzej medicine i farmacije predstavljen članovima Hrvatskog društva umirovljenih liječnika HLZ-a

predstavljanje-muzeja-umirovljenim-liječnicima-hlz-a

Hrvatski muzej medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uspostavio je suradnju s Hrvatskim društvom umirovljenih liječnika (HDUL) koje djeluje pri Hrvatskome liječničkom zboru već 40 godina (od 1983.).

Umirovljeni liječnici i liječnice, članovi Društva, posjetili su 22. studenog 2022. našu izložbu Muzejski vremeplov: Zbirka narodne medicine kao okosnica izložbenog postava prvoga hrvatskog muzeja medicine u Knjižnici Božidara Adžije u Zagrebu. Budući da na ovoj izložbi zbog manjeg prostora nisu bili predstavljeni svi rijetki i zanimljivi predmeti iz zbirke, nakon razgledanja izložbe uz stručno vodstvo rodila se ideja o predstavljanju Hrvatskog muzeja medicine i farmacije i njegove zbirke narodne medicine prigodnim predavanjem uz dijaprojekciju u okviru godišnjeg programa HDUL-a, u prostoru Hrvatskoga liječničkog zbora.

Tako je inicijativom predsjednice HDUL-a dr. sc. Ivke Zoričić-Letoja organizirano predavanje pod naslovom Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU-a i njegova zbirka narodne medicine koje je 2. svibnja 2023. u velikoj dvorani Hrvatskoga liječničkog zbora s početkom u 17:30 sati održala upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Silvija Brkić Midžić.

Nakon predavanja i kratke diskusije razmijenjeni su simbolični darovi – knjige, uz obostrano zadovoljstvo i izraženu želju za nastavkom suradnje i u budućnosti.

Radujemo se budućim susretima s članovima Hrvatskog društva umirovljenih liječnika koji su čitav svoj život posvetili medicini radeći u hrvatskom zdravstvu i tako postali vjerodostojnim svjedocima razvoja medicinskih znanosti i prakse u našoj zemlji. Njihova iskustva već danas čine važan dio nematerijalne baštine hrvatske medicine!

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!