Objavljen članak u časopisu STUDIA LEXICOGRAPHICA

U časopisu Studia lexicographica objavljen članak Fotografije u zbirci Hrvatskog muzeja medicine i farmacije kao odraz ideologije Andrije Štampara autorice Silvije Brkić Midžić

objavljen-clanak-u-casopisu-studia-lexicographica

Članak je napisan na osnovi istoimenog izlaganja upraviteljice Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU Silvije Brkić Midžić na IX. znanstvenom skupu Dani Andrije Štampara koji je održan u Slavonskom Brodu 31. ožujka – 1. travnja 2023.
U radu je prezentirana fotografska građa iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja je po svom sadržaju i namjeni odraz javnozdravstvene ideologije Andrije Štampara (1888. – 1958.). Odabrani uzorak čine ostavštine hrvatskih liječnika Luje Thallera (1891. – 1949.) i Vladimira Ćepulića (1891. – 1964.), nekadašnjeg Muzeja za povijest zdravstva u Hrvatskoj osnovanog pri Hrvatskom liječničkom zboru u Zagrebu i Kluba narodnog zdravlja. Ova građa predstavlja materijalno svjedočanstvo o javnozdravstvenim projektima, socijalnomedicinskim istraživanjima, terenskom radu i zdravstvenom prosvjećivanju u Hrvatskoj u doba djelovanja Andrije Štampara i nekoliko desetljeća kasnije. Svojim sadržajem zbirka pridonosi čuvanju memorije o specifičnom socijalnomedicinskom modelu razvoja hrvatskog zdravstva te čini potentno polazište u daljnjim interpretacijama i prezentacijama Štamparova djela.

Na slici: Prva Zdravstvena pomoćnica u Hrvatskoj u Šestinama, 1923., Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU, inv. br. HMMF-5000 (nepoznati fotograf; za izlaganje u Muzeju za povijest zdravstva u Hrvatskoj priredio Vladimir Ćepulić, 1944.)

Članak je dostupan na poveznici: https://studialexicographica.lzmk.hr/sl/article/view/417/409

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!