Novi sjaj stare ljekarničke vage

Novi sjaj stare ljekarničke vage

U okviru ovogodišnjeg programa radova na restauraciji muzejske građe odabrane za stalni postav koji je podržalo Ministarstvo kulture RH, u listopadu je dovršena restauracija predmeta iz Zbirke ljekarničke opreme, namještaja i utenzilija Hrvatskog muzeja medicine i farmacije:

LJEKARNIČKA VAGA, Hrvatska ili Austrija, 1820. – 1830., iz ljekarne Gaj u Krapini, kućište: korijenski furnir oraha, intarzija, crtež paljenjem; metalni dijelovi: mjed, čelik; interpolirani sitni dijelovi: kost, kamen; 77 x 43 x 43 cm, inv. br. HMMF-110

Vaga potječe iz zbirke Instituta za povijest farmacije koju je Muzej preuzeo na upravljanje od Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU 2015. godine. Zbog umjetničkog oblikovanja kućišta u stilu klasicizma ova ljekarnička vaga vrlo je atraktivna te je već prije osnutka Muzeja bila predstavljena  fotografijom na naslovnici informativno-promotivnog letka Akademije. U stalnom postavu Muzeja bit će izložena u okviru tematske cjeline LJEKARNA kao nezaobilazan dio inventara oficine.

Pojedini dijelovi kućišta bili su oštećeni, prednja donja letvica je nedostajala, a metalni dijelovi bili su potamnjeli i mjestimice iskrivljeni; bilo je otežano rukovanje prilikom otvaranja ladice. Sva oštećenja su sanirana, nedostajući drveni dijelovi nadomješteni su odgovarajućim materijalom, metalni dijelovi su očišćeni, ispolirani, dovedeni u stanje izvornog izgleda te je predmet sada u stanju prikladnom za dugoročno čuvanje i izlaganje. Konzervatorsko-restauratorske zahvate izveo je viši restaurator Zoran Kirchhoffer, dipl. ing. strojarstva, Obrt Industrijska arheologija, Kumrovec.

Na slici: izgled vage nakon restauracije, snimio: Zoran Kirchhoffer

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!