Najava izložbe PORTRETI HRVATSKIH LJEKARNIKA

Izložba PORTRETI HRVATSKIH LJEKARNIKA IZ ZBIRKE HRVATSKOG MUZEJA MEDICINE I FARMACIJE HAZU

Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, 6. – 30. lipnja 2024.

najava-izložbe-portreti-hrvatskih-ljekarnika

Izložba Portreti hrvatskih ljekarnika iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU održat će se u foajeu Galerije Klovićevi dvori u razdoblju od 6. do 30. lipnja 2024. godine.

Na izložbi će se predstaviti osam portreta hrvatskih ljekarnika koje je naslikao slikar amater, primarno ljekarnik i kolekcionar Hinko Brodjovin. Riječ je o istaknutim vlasnicima ljekarni koji su u pojedinim razdobljima bili predstojnici Hrvatskoga ljekarničkog zbora: Josip Grahovac, Drago Jelinek, Žiga Ključec, Slavko Zimmermann, Oton Löschner, Anton Ernest Katkić, uključujući i autoportret autora većine portreta – ljekarnika Hinka Brodjovina.

Hinko Brodjovin, hrvatski farmaceut (Zagreb, 3. prosinca 1864. – 6. rujna 1941.), diplomirao je farmaciju u Zagrebu 1887. godine. Nakon završetka studija radio je u Beču i u Splitu. Bio je vlasnik kraljevske ljekarne K Zrinjskomu na uglu Zrinjevca i današnje Tesline ulice u Zagrebu u razdoblju od 1894. do 1928. godine, kada je prodao koncesiju Josipu Salopeku. Brodjovin se probio na tržište u ono doba glasovitom BabyMira kremom za djecu i sapunom, koje je nazvao po svojoj kćeri. Bio je aktivan i u djelatnostima vezanim za razvoj struke i promicanje farmaceutskih staleških interesa. Od 1895. bio je odbornik, a od 1903. do 1908. godine predstojnik Hrvatsko-slavonskog zemaljskoga ljekarničkog zbora te poziva na reviziju Zakona o ljekarništvu. U slobodno je vrijeme slikao i bavio se kolekcionarstvom. Početkom 20. stoljeća polazio je privatnu slikarsku školu Otona Ivekovića. Na skupnoj izložbi održanoj 1901. u Umjetničkom paviljonu predstavio se sa sedam radova. Za pročelje zgrade svoje ljekarne naslikao je kopiju Čikoševe slike Nikola Šubić Zrinjski pred vratima sigetske tvrđave. Prikupio je značajnu zbirku hrvatskih slikara 19. i 20. stoljeća. U ljekarničkim krugovima poznat je i kao donator.

Središnji eksponat je Portret ljekarnika Hinka Brodjovina, slika istaknutoga hrvatskog umjetnika Milivoja Uzelca (1897. – 1977.), djelo do sada nepoznato javnosti – Hrvatski muzej medicine i farmacije u Klovićevim će ga dvorima po prvi put predstaviti zainteresiranoj publici!

Osim slika, na ovoj izložbi bit će predstavljen dio bogate baštine hrvatskog ljekarništva koja potječe iz zbirke nekadašnjeg Instituta za povijest farmacije.

IMPRESUM IZLOŽBE

NOSITELJI PROJEKTA
Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU
akademik Marko Pećina, voditelj Muzeja
izv. prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, dr. med., zamjenica voditelja Muzeja
Silvija Brkić Midžić, prof., upraviteljica Muzeja

AUTORICE IZLOŽBE
Silvija Brkić Midžić i Stella Fatović-Ferenčić

KUSTOSICA IZLOŽBE
Anamarija Komesarović, kustosica Galerije Klovićevi dvori

LIKOVNI POSTAV IZLOŽBE, VIZUALNI IDENTITET I GRAFIČKO OBLIKOVANJE IZLOŽBENIH MATERIJALA
Studio Rašić, Ante Rašić

PRIPREMA ZA TISAK
Studio Rašić, Ankica Penava-Pejčinović

KONZERVATORSKO-RESTAURATORSKI RADOVI NA SLIKAMA
Denis Vokić
Maja Crkvenčić (Uzelac: Portret Hinka Brodjovina)
Jasminka Podgorski (Brodjovinov autoportret)

TEHNIČKI POSTAV
Tehnička služba Galerije Klovićevi dvori
voditelj Dragutin Matas, Tomislav Antolić, Nino Bellen, Josip Butorac, Boris Krepelnik, Davor Markotić

Izložba je realizirana zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba, Zaklade HAZU, Hrvatske ljekarničke komore, Gradske ljekarne Zagreb i Hrvatskoga farmaceutskog društva.

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!