Ladislav Gayer HMMF

Magistarska diploma L. Gayera, Zagreb, 1888., HMMF-453

Ladislav Gayer

Ladislav Gayer (Požega, 1867. – Zagreb, 1939.), hrvatski ljekarnik.
Rođen je u Požegi 26. veljače 1867. godine, nakon svog dvije godine starijeg brata Eugena, u braku Aleksandra i Emilije Gayer. Godine 1887. Aleksandar Gayer s obitelji seli se u Zagreb, gdje je upisan u Zavičajnik grada Zagreba kao “kraljevski viećnik Sudbenog stola”. Nakon srednje škole Ladislav Gayer je, opredjeljujući se za ljekarničku struku te slijedom onodobne obrazovne sheme, 1882. godine postao praktikantom u Vinkovcima u ljekarni K crnom orlu Josipa pl. Kallivode. Kallivoda ju je tri godine ranije kupio od Julija Domca (1853.-1928.), kasnije profesora Farmakognozije na Mudroslovnom fakultetu, koji ju je naslijedio od svog oca Sigismunda i vodio je sve do svog odlaska na studij u Graz 1879. godine. Nakon tri godine prakse u ljekarni mladi je praktikant Ladislav Gayer pri Gremiju ljekarničkog društva u Osijeku 1885. položio tirocinalni ispit. Svoje će školovanje potom nastaviti u Zagrebu, kamo se preselila i čitava njegova obitelj. Ovdje upisuje dvogodišnji studij farmacije u sklopu Zagrebačkog sveučilišta, na kojem je 21. srpnja 1888. i promoviran u magistra farmacije.

Tijekom sljedećih 15 godina Ladislav Gayer radi kao suradnik u nekoliko ljekarna: od listopada 1889. do siječnja 1890. u ljekarni Kod svetog duha u Novom Sadu, potom u Mayerovoj ljekarni u Ljubljani, ljekarni Maria Hilfe u Celju, ljekarni K zlatnom lavu u Karlovcu, od 1. siječnja do 1. prosinca 1897. u ljekarni sv. Marije u Zagrebu, te od 1. prosinca 1897. do ožujka 1898. u zagrebačkoj ljekarni Hinka Brodjovina K Zrinskom. Koncesiju za ljekarnu Crvenom križu u Zagrebu Ladislav Gayer dobio je Dekretom Hrvatsko-slavonsko-dalmatinske zemaljske vlade od 6. lipnja 1903. godine. Njezin naziv i amblem spominje ljekarnik Stanislav Ilakovac u svom članku: Nazivi i znakovi ljekara pri čemu ističe: Znak Crvenoga križa ljekarne Gayer kao i Genfski krst, što ga ima jedna ljekarna u Budimpešti, zaštićen je od Društva Crvenog krsta u Ženevi, pa ga ljekarne ne smiju uzimati kao svoj znak. Unatoč navedenomu znak ljekarne stoji na ovoj zgradi do danas.

Ladislav Gayer umire 1939. godine, a njegova je smrt zabilježena na stranicama Farmaceutskog/Apotekarskog vjesnika ovim riječima: U Zagrebu je preminuo 1. novembra 1939. u 73. godini mr. ph. Ladislav Gayer, vlasnik apoteke u Zagrebu. Pokojni Gayer bio je uopće poznat zbog svoje plemenitosti i poštenja. Zbog takvih svojih lijepih osobina uživao je ugled i poštovanje i izvan kruga svojih znanaca.

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!