Kako su pandemije mijenjale svijet?

Kako su pandemije mijenjale svijet?

– Pandemije su oduvijek imale veliki impakt na ljudske živote i doslovno su mijenjale tijek povijesti. Uslijed pandemija su se gubili i dobivali ratovi, mijenjali sustavi, društva… Sada i na svojoj koži možemo osjetiti kako pandemija COVID-19 mijenja naše živote, ekonomiju, društvo… – govori nam prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU.

– Vakcinacija je otvorila nove vidike i postala jedan od važnih modaliteta u sprečavanju i drugih infektivnih bolesti. Velike boginje su danas bolest koja je eradicirana i nema je više nigdje u svijetu – kaže ova stručnjakinja za povijest medicine te dodaje kako je pak pandemija kolere koja je pojavila u 19. stoljeću zaslužna za pokretanje sanitarne reforme na području Europe. Prije toga su se u gradovima, naime, miješale otpadne vode i voda za piće, a onda se počinju uređivati vodovodi i kanalizacija. Također, Fatović-Ferenčić ističe da se tada počinju donositi i zakoni o javnom zdravstvu te se osvješćuje činjenica o zdravstvu kao neposrednoj odgovornosti društva.

– Svaka nova pandemija vršila je novi i snažniji pritisak na civilizaciju i društvo da preispita svoje stavove vezane uz higijenu i javno zdravstvo, uz medicinu i znanost, ali i svjetonazor, odnosno stigmatizaciju te kulturološke, spolne, religijske i druge različitosti. Svaka pandemija potakne nove mjere i nova znanja te stavi imperativ na naš odnos spram svijeta i okoliša – zaključuje Stella Fatović-Ferenčić te dodaje da je pandemija AIDS-a u drugoj polovici prošlog stoljeća prisilila svijet da preispita svoje stavove o seksualnosti, odnosno homoseksualnosti te je osvijestila činjenicu da nema bolesti koja nastane u trećem svijetu, a da se ubrzo ne pojavi i u njegovu ostatku.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/kako-su-pandemije-mijenjale-svijet-1394442 – www.vecernji.hr

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!