Hrvatski muzej medicine i farmacije na Dvanaestom D-festu

Hrvatski muzej medicine i farmacije predstavljen na Dvanaestom festivalu hrvatskih digitalizacijskih projekata

Dana 4. i 5. svibnja 2023. održan je dvanaesti D-fest u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Dvanaesti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata – skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promociji digitalizacijskih projekata – i ove godine okupio je stručnjake s izlaganjima o aktualnim temama te prikazima projekata digitalizacije građe u ustanovama iz područja kulture i znanosti.

Uvid u aktualna pitanja teorije i prakse upravljanja digitalnom kulturnom i znanstvenom baštinom te razmjena znanja i iskustava rastuće zajednice posvećene toj temi u fokusu su ciljeva skupa koji Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira od 2011. godine.

U uvodnom dijelu saznali smo više o aktivnostima projekta e-Kultura – digitalizacija kulturne baštine – nacionalnog projekta usmjerenog razvoju infrastrukture za upravljanje digitalnom kulturnom baštinom i poticanju osnaživanja ustanova u području digitalizacije građe, trajne pohrane, digitalnog objedinjavanja i razvoja usluga. U projekt e-Kultura uključen je i Hrvatski muzej medicine i farmacije te su u okviru projekta digitalizirana 272 primjerka papirnate građe iz fundusa.

Tijekom dva dana ovog festivala bilo je još mnogo zanimljivih izlaganja o različitim aspektima digitalizacije, umjetnoj inteligenciji i pojedinim digitalizacijskim projektima.

Drugi dan D-festa započeo je obilaskom otvorenih prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice uz stručno vodstvo Ane-Marije Tkalčić. Mogli smo bolje upoznati korisničke sadržaje, opremu i uređenje interijera ove velebne zgrade koju je projektirao akademik Velimir Neidhardt (sadašnji predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti) sa suradnicima.

U završnom, poslijepodnevnom bloku izlaganja Silvija Brkić Midžić predstavila je rezultate digitalizacije papirnate građe Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Muzej je do sada digitalizirao veći dio papirnate građe iz svojih zbirki, postavio je osam virtualnih zbirki na portalu DiZbi HAZU te objavio jednu virtualnu izložbu: Sergije Dogan – memorijalna građa u zbirkama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Planira se postavljanje još nekoliko virtualnih zbirki na DiZbi HAZU do kraja 2023. godine, a digitalizirana muzejska građa koristit će se također za ilustracije u publikacijama i za fotopovećanja na povremenim izložbama i u stalnom postavu.

Sve prezentacije izlaganja održanih na D-festu dostupne su na mrežnoj stranici NSK: https://dfest.nsk.hr/program-2023/ .

Poveznica za programsku knjižicu D-festa: https://dfest.nsk.hr/wp-content/uploads/2023/04/D-fest2023_programska.pdf

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!