HMMF i HUPT zajedno za uključivost

HMMF i HUPT zajedno za uključivost

Na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2020., u okviru manifestacije MUZEJI ZA JEDNAKOST: RAZLIČITOST I UKLJUČIVOST,  donosimo intervju s Mandom Knežević, aktivisticom i dosadašnjom predsjednicom Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, o mogućnostima suradnje s ciljem informiranja javnosti i boljeg razumijevanja ove ranjive društvene skupine koja je vlastitim radom u udrugama, iznimnim zalaganjem i kvalitetnim projektima već postigla značajne pomake ka ostvarivanju jednakosti i uključivosti.

HMMF: Molim da se ukratko predstavite našim posjetiteljima i opišete svoj dosadašnji rad u udruzi.

MK: Ja sam Manda Knežević, višedecenijska aktivistica za prava osoba s invaliditetom, a sada već bivša predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT-a). Uvijek sam posebno naglašavala potrebe osoba s posljedicama spinalnih ozljeda čiji invaliditet nastaje u trenu i čime se njihov život promijeni iz temelja. Radi se o stotinjak osoba koje svake godine dožive ozljedu kralježnične moždine i koje se u pravilu mogu kretati samo uz pomoć invalidskih kolica, bilo onih na ručni ili onih na elektromotorni pogon. Ukoliko se brzo ne djeluje nakon njihova stradavanja, znači, ako nema odgovarajuće rehabilitacije i socijalne podrške, takve osobe na određeni način zajednica sprječava da se nakon rehabilitacije ponovno uključe u život zajednice. Moja stremljenja su bila i još uvijek jesu: postići unaprjeđivanje rehabilitacije koja će uključivati sve oblike: od medicinske, psiho-socijalne do profesionalne. Nadalje, omogućiti podršku u zajednici kako bi osobe koje trebaju usluge u svakodnevnom življenju (od osobne higijene do odijevanja i dr.) to i dobile i da neovisno o obiteljskim odnosima imaju šansu za uključivanje na tržište rada i što samostalniji život. Naravno, tu je stalno zalaganje za pristupačnost  te podrška novonastradalima da se lakše snađu u životu nakon prometne nezgode, skoka u vodu, pada ili bolesti kralježnice…

HMMF: Što mislite o ovogodišnjem programu Međunarodnog dana muzeja Muzeji za jednakost: različitost i uključivost i kako bi muzeji po Vašem mišljenju mogli još više doprinijeti ostvarenju jednakosti i uključivosti za sve društvene skupine?

MK: Kako su u članstvu HUPT-a uglavnom osobe koje su mobilne isključivo pomoću invalidskih kolica, ne trebam niti posebno napominjati kako je nama vrlo bitna pristupačnost, kako ona pri ulasku u prostor i u samom prostoru, tako i ona u opremi, kao i pristupačnost okruženja. Pri tome ne želimo isključenje bilo koje druge grupacije osoba s invaliditetom kao što su npr. gluhe osobe, slijepe i slabovidne, teško pokretne osobe ili uz kretanje s pomagalima ili bez njih.  Potreba za pristupačnošću bitna je u svim fazama života, od rođenja do smrti. Od rodilišta i zdravstvenih ustanova, odgojnih, obrazovnih, kulturnih ustanova preko ustanova u kojima se odvijaju društveni i sportski sadržaji do servisa u zajednicama te jedinica lokalnih uprava i samouprava i onih na državnoj razini. Već se godinama ukazuje na probleme pristupačnosti kulturnih ustanova, pogotovo na muzejske prostore koji se često nalaze u zgradama koje su spomenici kulture.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja pokazuje kako su različitost i uključivost doista izazov kojemu se mora posvetiti dužna pažnja. Kada se radi o muzejima, trebalo bi voditi računa o svim segmentima, omogućiti dostupnost osobama s invaliditetom kao posjetiteljima, bilo domaćim, bilo turistima, kao zaposlenicima i kreatorima ili barem sukreatorima sadržaja. Svakako bi trebalo u planove razvoja uključiti osobe s invaliditetom, a obvezno se referirati na Zakon o potvrđivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, EU strategije za osobe s invaliditetom 2010. – 2020. te Strategiju o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine.

HMMF: Što očekujete od suradnje s Hrvatskim muzejom medicine i farmacije sada, u virtualnom okruženju, i u budućnosti kad se Muzej otvori za javnost?

MK: Prije svega, želim zahvaliti Vašem muzeju  jer ste očigledno ozbiljno shvatili moto ovogodišnje manifestacije Međunarodni dan muzeja – Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. Suradnja s Hrvatskim muzejom medicine i farmacije sada u virtualnom okruženju moguća je digitalnom tehnologijom i prilika je kreativnijim pristupom omogućiti mnogim zainteresiranima vidjeti muzejske zbirke i pokoju izložbu. Bilo bi zgodno prikupiti građu o početcima zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom, pristupima njihovu liječenju, razvoju pomagala i slično.

HMMF: Hvala Vama što ste podijelili informacije s našom muzejskom publikom. Rado prihvaćamo Vaš prijedlog, postavit ćemo sadržaje iz Muzeja vezane za ovu temu na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/pg/Hrvatski-muzej-medicine-i-farmacije-HAZU-1821994688078134/posts/

Poštovani virtualni posjetitelji, zanima li Vas ova tema? Želite li saznati kako se i Vi možete uključiti i pomoći?

Posjetite mrežne stranice Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i udruge Spinalne ozljede Zagreb (SOZ) i pregledajte opise njihovih projekata, cjelovite brojeve časopisa, informativno-edukativne brošure, kao i mnoštvo fotografija i korisnih informacija:

https://hupt.hr/

https://www.soz.hr/

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!