Digitalna Noć muzeja 29. siječnja 2021.

DIGITALNA NOĆ MUZEJA – 29. siječnja 2021.

U okolnostima globalne krize proteklih mjeseci izazvane pandemijom COVID-19, u Hrvatskoj i razornim potresom u Zagrebu, a nedavno u Petrinji, Sisku i Glini, većina muzejskih i sličnih kulturnih događanja preselila se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, sukladno epidemiološkim mjerama i nakon teških stradanja muzeja u potresu. Hrvatsko muzejsko društvo organizira Digitalnu Noć muzeja i iskazuje se velik interes brojnih sudionika i najšire javnosti za sadržajima koje su muzejske i druge institucije proteklu godinu kreirale i nudile javnostima putem digitalnih medija. Na taj način, ljubitelji muzejskih i ostalih programa moći će u Digitalnoj Noći muzeja od 18.00 do 23.00 sati pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr , kao i putem društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova. Također, atraktivnosti događaja doprinijet će i HRT, koja priprema poseban program na HTV-u u kojemu će predstaviti najatraktivnije virtualne programe i sadržaje u hrvatskim i nekim inozemnim muzejima. Proteklih 15 godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći. Kako je manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja proteklih godina, organizatori šesnaeste po redu Noći muzeja ukazuju na značenje opstojnosti muzeja u uvjetima globalne krize, te će zajedeno s hrvatskom muzejskom zajednicom omogućiti vjernoj publici da sudjeluje i uživa u virtualnim izdanjima pripremljenih događanja.

U Digitalnoj noći muzeja sudjeluje i Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU sa svojim programom.

NASLOV PROGRAMA: Digitalizirani filmski zapis operacije srednjeg uha iz 1954. godine

Autorice koncepcije: prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i Silvija Brkić Midžić, stručni suradnik: prof. dr. sc. Ranko Mladina

SADRŽAJ PROGRAMA: Premijerno predstavljanje digitaliziranog filma iz fundusa Hrvatskog muzeja medicine i farmacije – filmskog zapisa operacije srednjeg uha koju je izveo Ivo Padovan, a snimio Mihovil Pansini 1954. godine na Otolaringološkom odjelu Opće bolnice „Dr. Mladen Stojanović“ u Zagrebu (danas Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice)

OBLIK PREZENTACIJE: projekcija videozapisa uz popratni tekst

SAŽETI OPIS PROGRAMA

Premda je film veoma rano ušao u medicinsku sferu i na našem području, osobito nakon osnutka foto-filmskog laboratorija u Školi narodnog zdravlja otvorenoj 1927. godine,  prve filmske snimke prvenstveno su bile posvećene javnozdravstvenim i zdravstveno-prosvjetiteljskim kampanjama i odnosile su se na preventivne akcije u sklopu djelovanja ove ustanove. Filmovi koji tematiziraju operacijske zahvate u pojedinim klinikama na području Hrvatske znatno su rjeđi. Među rane predstavnike te vrste zasigurno spada filmski zapis operacije srednjeg uha koji je tijekom ovoga zahvata snimio Mihovil Pansini 1954. godine. Digitalna presnimka tog filma zajedno s originalnom filmskom vrpcom čuva se danas u Hrvatskome muzeju medicine i farmacije HAZU kao dio ostavštine akademika Ive Padovana. Izvorno se radi o crno-bijelom nijemom filmu na 8-milimetarskoj filmskoj vrpci u trajanju od 5 minuta i 7 sekundi.

Film prikazuje operaciju srednjeg uha u lokalnoj anesteziji na ORL klinici u Zagrebu. Snimatelj je bio hrvatski filmski redatelj i otorinolaringolog Mihovil Pansini (1926. –2015.), koji je godinu ranije debitirao amaterskim filmom Gospodin doktor te je  aktivno djelovao u Kinoklubu Zagreb. Operaciju je izvršio tada mladi otorinolaringolog i djelatnik Šercerove klinike Ivo Padovan (1922. – 2010.). Film je snimljen u Odjelu za bolesti uha, nosa i grla zagrebačke Kliničke bolnice Sestre milosrdnice, koji je tada vodio istaknuti hrvatski predstavnik otorinolaringologije Ante Šercer (1896. – 1968.), međunarodno priznat po otkriću nazotorakalnih refleksa, tumačenju nastanka deformacija nosne pregrade i otoskleroze, plastičnim i rekonstruktivnim zahvatima nosa i uške.

Riječ je o prikazu rutinske operacije koja se odvija na području srednjeg uha, tj. na prostoru veličine zrna graška pa je vidljivost samog područja ograničena, a tomu pridonose i snimateljeve tehničke mogućnosti. Premda je snimka naslovljena Transmeatalni pristup do šupljine srednjeg uha, jasno se vidi da je pristup kombiniran i s retroaurikularnim zarezima i odvajanjem kože i potkože s mastoidnoga nastavka i temporalne kosti. Nije nažalost ostavljena dokumentacija o indikacijama ovog zahvata (dijagnozi pacijenta na snimci) niti podatak u koju je svrhu (dokumentacije, edukacije, arhive, amaterskog snimanja) snimka napravljena. Možemo pretpostaviti da je izrada ovog filma dio ranih aktivnosti foto-kino laboratorija koji je osnovan u sklopu Klinike za otorinolaringologiju pod vodstvom Mihovila Pansinija, a bavio se stručnim i znanstvenim filmom i fotografijom te snimanjem dokumentarnih, animiranih, odgojnih i drugih filmova. S druge strane, svjedočanstvo rutinskog rada djelatnika glasovite Šercerove klinike Ive Padovana, koji će po svojim rezultatima rada i inovacijama na području operacijskih postupaka postati međunarodno poznat, i Mihovila Pansinija, koji se uz audiologiju i vestibulologiju kasnije bavi verbotonalnom rehabilitacijom, govorom, senzorikom i komunikacijom te kontinuirano filmskim amaterizmom, pravi je dragulj naše medicinske i kulturne baštine. Digitalizacija ovoga filmskog zapisa napravljena je nastojanjima članova obitelji Ive Padovana, zahvaljujući kojima je dobar dio filmskih zapisa Padovanovih operacija dospio u Hrvatski muzej medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Poveznica za platformu Noći muzeja s našim programom:

Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU | NM2021 (nocmuzeja.hr)

Na slici: Ivo Padovan za vrijeme operacije (isječak iz filma)

Opširnije o akademiku Ivi Padovanu: Ivo Padovan (1922. – 2010.) – Hrvatski muzej medicine i farmacije (hazu.hr)

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!