Digitalizirana građa HMMF HAZU dostupna i na portalu e-Kultura!

Digitalizirana građa HMMF HAZU dostupna i na portalu e-Kultura!

digitalizirana-građa-hmmf-hazu-dostupna-i-na-portalu-e-kultura

Danas, 14. rujna 2023. u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održao se završni događaj projekta e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine. U uvodnom dijelu predstavljanja rezultata projekta sudjelovala je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao i čelnici ustanova – partnera na projektu: Hrvatskoga državnog arhiva, Hrvatske radiotelevizije, Muzeja za umjetnost i obrt te Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/predstavljena-nova-digitalna-platforma-ekultura-veliki-doprinos-ocuvanju-i-dostupnosti-bogate-hrvatske-kulturne-bastine/24388

Hrvatski muzej medicine i farmacije sudjeluje u projektu e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine  od 2022. godine. U okviru projekta digitalizirana je papirnata muzejska građa dimenzija većih od formata A4. Riječ je o novim akvizicijama u Zbirci diploma i povelja – memorijalnim zbirkama istaknutih hrvatskih liječnika Sergija Dogana i Anice Jušić, zbirci javnozdravstvenih plakata te o fotografskoj baštini Muzeja za povijest zdravstva u Hrvatskoj, osnovanog u Hrvatskom liječničkom zboru u Zagrebu 1944. godine, koju smo preuzeli od Odsjeka za povijest medicinskih znanosti, a sada se čuva u Zbirci fotografija Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.

Zahvaljujemo Zoranu Svrtanu iz Muzeja za umjetnost i obrt (matičnog muzeja za muzejsku građu na projektu e-Kultura) koji je digitalizirao našu građu te djelatnicima tvrtke Link2 koji su nam pružili informatičku podršku. Na portalu e-Kultura od danas se može pristupiti i našim digitalnim zbirkama u koje je uključena i ranije digitalizirana muzejska građa. U okviru raznih realiziranih projekata digitalizaciju su izvršili naši suradnici Goran Vržina, Stanislav Novak, Srećko Budek i Goran Kos.

Izbor iz naših zbirki dostupan je na poveznicama:

Zbirka tvornice lijekova Kaštel: https://ekultura.hr/item-sets/2248823/

Zbirka narodne medicine: https://ekultura.hr/item-sets/2248820/

Otorinolaringološka zbirka: https://ekultura.hr/item-sets/2248817/

Zbirka tiskane građe: https://ekultura.hr/item-sets/1991441/

Zbirka slika, grafika i skulptura: https://ekultura.hr/item-sets/1991396/

Zbirka diploma i povelja: https://ekultura.hr/item-sets/1908020/

Zbirka fotografija: https://ekultura.hr/item-sets/1907963/

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!