Zbirka stranih predmeta izvađenih iz gornjeg dijela digestivnog i respiratornog trakta pacijenata zagrebačke ORL klinike 30-ih godina 20. stoljeća
Na slici: Corpora aliena oesophagi, HMMF-3701

 

Jezgra muzejske Otorinolaringološke zbirke formirana je 2016. godine, kada je Muzej na poticaj prof. dr. sc. Željka Poljaka i zalaganjem prof. dr. sc. Ranka Mladine preuzeo velik dio zbirke (tzv. Muzeja) ORL klinike te popratnu dokumentaciju iz prostora Medicinskog fakulteta na Šalati. Ova kompleksna zbirka služila je za nastavne i istraživačke svrhe, a sastoji se od  otorinolaringoloških medicinskih crteža – nastavnih plakata, trodimenzionalnih modela, preparata iz anatomije uha, nosa i grla, komparativno-anatomskih preparata, preparata patologije jednjaka (korozije, perforacije), grkljana (tumori), patološko-anatomskih preparata, stranih tijela izvađenih iz gornjeg dijela digestivnog i respiratornog trakta, medicinskih instrumenata i uređaja.

Početak stvaranja zbirke seže u dvadesete godine prošloga stoljeća. Već na prvoj ORL klinici u Draškovićevoj 17 (1921.) koju je vodio prof. dr. Dragutin Mašek (1866. – 1956.) uređena je predavaonica koja je mogla primiti stotinu slušača. Iznad katedre bio je zidni prostor za slike koje je velikim dijelom naslikao tadašnji Mašekov asistent Ante Šercer. Za nastavne i istraživačke svrhe služile su i zbirke. One su sadržavale preparate iz anatomije uha, nosa i grla te zbirku komparativno-anatomskih preparata.

Ipak, najveći dio današnje ORL zbirke nastao je zahvaljujući osobitom zalaganju prof. dr. Ante Šercera (1896. – 1968.), predstojnika ORL klinike u razdoblju od 1929. do 1945. godine. Primjerice, zbirka preparata lubanja životinja i čovjeka služila je Šerceru u znanstvenim istraživanjima o posljedicama angulacije baze lubanje i uspravnog stava čovjeka. Zbirku stranih predmeta izvađenih iz gornjeg dijela digestivnog i respiratornog trakta prof. Šercer je opisao i popratio ilustracijama u svom radu objavljenom u Liječničkom vjesniku br. 10, god. 64 (1942): „Zbirka „stranih predmeta“ naše klinike spada među najbogatije, koje se mogu vidjeti na evropskim o.r.l. klinikama i predstavlja iskustvo, koje nas ovlašćuje dati praktičnim liječnicima a u prvom redu svojim bivšim i sadašnjim đacima upute i smjernice, koje nose naše lično obilježje (Sl. 1, 2, 3).“.

Preuzimanjem za Hrvatski muzej medicine i farmacije ova vrijedna građa doslovce je spašena od propasti, jer je njezina sudbina bila neizvjesna nakon preseljenja Klinike, tijekom planiranja prenamjene prostora. Da je kojim slučajem i ostala u istom prostoru gdje se nalazila, zasigurno bi stradala u potresu 22. ožujka 2020., koji je zadesio Zagreb i teško oštetio zgrade Medicinskog fakulteta, među kojima osobito zgradu bivše ORL klinike. Preuzeta i premještena Šercerova zbirka na svojoj novoj lokaciji u privremenom spremištu Muzeja ostala je u cijelosti sačuvana i nasreću nije oštećena tijekom potresa.

Posebnost i bogatstvo zbirke bili su poticajem za njezino uvrštavanje u koncepciju stalnog postava Muzeja koja je dovršena 2016. godine i odobrena od strane Hrvatskoga muzejskog vijeća 2. veljače 2017., te u scenarij stalnog postava koji je dovršen 2018. godine. U stalnom postavu Muzeja odabrana građa iz Otorinolaringološke zbirke bit će predstavljena u izložbenoj cjelini pod nazivom Grane medicine i medicinski prostori, a osim predmeta iz Šercerove zbirke, u ovu izložbenu cjelinu uvrštena je i građa iz donacija Ranka Mladine i obitelji Padovan.

corpora-aliena-oesophagi

Corpora aliena oesophagi, HMMF-3700

Ilustracije uz Šercerov članak u Liječničkom vjesniku, br. 10, 1942.

Corpora aliena oesophagi, HMMF-3698

Hrvatski muzej medicine i farmacije, Otorinolaringološka zbirka, građa preuzeta iz zbirke – „Muzeja“ ORL klinike Medicinskog fakulteta na Šalati

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!