Članak VIZUALNA MEMORIJA STRUKE u Liječničkom vjesniku

Vizualna memorija struke –  pogled na fotoalbume Otorinolaringološke klinike sačuvane u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Članak autorica Stelle Fatović-Ferenčić i Silvije Brkić Midžić pod gornjim naslovom objavljen je u Liječničkom vjesniku br. 7-8, god. 143 (2021), na str. 310-318.

Sažetak

Među donacijama za Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU ističe se ona iz ostavštine Otorinolaringološke klinike na Šalati iz vremena kada ju je vodio Ante Šercer, a preuzeta je za Muzej od Medicinskog fakulteta u Zagrebu 2016. godine. Ukazujući na potrebu reprezentacije neverbalnih izvora u medicinskoj historiografiji, u ovom radu prezentiramo zbirku fotografija objedinjenu u dva fotoalbuma ORL klinike koji su dio ove donacije, a koji fiksiraju vizualno pamćenje ustanove koja više nema sjedište u tim prostorima na zagrebačkoj Šalati. U radu uspoređujemo albume prateći pomake u vizualnoj reprezentaciji klinike različitih razdoblja i za vrijeme različitih predstojnika. Uz navedeno, ovi albumi su polazište u usmjeravanju pozornosti na predmete pojedinih medicinskih struka, njihovu dokumentarnu, historiografsku vrijednost i potencijale interpretacije i muzealizacije.

Uskoro će ovaj tematski broj Liječničkog vjesnika koji je posvećen 100. obljetnici ORL klinike u Zagrebu biti dostupan i putem interneta, na portalu Hrčak i na mrežnim stranicama Hrvatskoga liječničkog zbora.

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!