Članak o strukovnom jeziku u “Liječničkom vjesniku”

Objavljen članak o ulozi Liječničkog vjesnika u njegovanju strukovnog jezika 

clanak-o-strukovnom-jeziku-u-lijecnickom-vjesniku

U povodu 145. obljetnice izlaženja Liječničkog vjesnika objavljen je članak pod naslovom Uloga Liječničkog vjesnika u njegovanju strukovnog jezika – Da ne će naš govor biti pun njemačkih, a i često suvišnih latinskih i grčkih izraza, te naše pisane radnje vrviti od nesgrapnih kovanica.

Autorice ovoga rada su prof. dr. sc. Stella Fatović Ferenčić, upraviteljica Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU, i Silvija Brkić Midžić, prof., upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.

Sažetak

Tematika jezika oblikovana je od samih početaka objavljivanja Liječničkog vjesnika u interaktivno područje rasprava o terminološkim dvojbama s kojima se liječnici susreću u svojoj svakodnevnoj praksi sve do danas. Na temelju 129 obrađenih članaka objavljenih u različito naslovljenim rubrikama Liječničkoga vjesnika u radu su razmatrani uloga i utjecaj ovog časopisa u podizanju svijesti o strukovnom jeziku/nazivlju. Izašlo je na vidjelo da su nastojanja vezana uz pravilnost pisanja medicinskih članaka i uporaba hrvatske medicinske terminologije kontinuirana briga kako Hrvatskoga liječničkog zbora, tako i njegovog časopisa Liječničkog vjesnika, koja se očitovala kroz nekoliko značajnijih inicijativa. U ranijim razdobljima ističu se inicijative za prikupljanje građe za hrvatsko medicinsko nazivlje, dok su u novijim razdobljima aktualnije rasprave vezane uz pravilno pisanje dijagnoza, uporabu latinizama, korektno korištenje dvojbenih naziva, izbjegavanje tuđica i slično. Formalni lektorski zahvati prvi put su iskazani u impresumu Liječničkog vjesnika 1975. godine. Autorice naglašavaju potrebu daljnjeg rada na njegovanju i unaprjeđivanju medicinskog jezika i nazivlja na stranicama Liječničkog vjesnika te nastavka zalaganja za pravilno pisanje i redovito objavljivanje medicinskih tekstova na hrvatskom jeziku.

Članak je dostupan u cijelosti na sljedećim poveznicama:

https://lijecnicki-vjesnik.hlz.hr/pdf/7-8-2022/02_fatovic%20ferencic.pdf

https://hrcak.srce.hr/clanak/407722

Citiranje:

Fatović-Ferenčić S, Brkić Midžić S. Uloga Liječničkog vjesnika u njegovanju strukovnog jezika – Da ne će naš govor biti pun njemačkih, a i često suvišnih latinskih i grčkih izraza, te naše pisane radnje vrviti od nesgrapnih kovanica. Liječnički vjesnik 2022;144(7-8):207-216. https://doi.org/10.26800/LV-144-7-8-2

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!