tvornica lijekova kastel HMMF

Eukalcin, reklamna razglednica, dizajn: Pavao Gavranić, Zagreb, 1930-ih, HMMF-117

 

Zbirka tvornice lijekova Kaštel većim je dijelom zatečena u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU u Gundulićevoj 24/III u Zagrebu, te je predana na upravljanje Muzeju. Zbirka sadrži reklamne razglednice (34), liječničke dnevnike s listom lijekova (3), ambalažu lijekova (41), katalog proizvoda i fotografiju studenata farmacije u posjetu tvornici Kaštel.

Rijetka i vrijedna građa ove zbirke svjedoči o početcima i prvim uspjesima hrvatske farmaceutske industrije, tj. tvornice Kaštel koja je prethodnica današnje Plive.

Tvornica Kaštel osnovana je u Karlovcu 1921. godine. Prvi predsjednik odbora Dioničarskog društva Kaštel bio je prof. dr. Gustav Janeček (u to vrijeme i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti), koji je u suradnji s dr. Eugenom Ladanyjem pokrenuo proizvodnju farmaceutskih preparata i galenskih pripravaka, čime su utrli put suvremenoj proizvodnji lijekova na ovim prostorima. Tim entuzijasta vođen vrijednostima i strašću prema znanosti ubrzo je nakon osnutka tvrtke Kaštel počeo s istraživanjem i razvojem novih lijekova. Godine 1928. proizvodnja seli na današnju lokaciju u Zagrebu. Organizirani istraživački rad počeo je 1936., u suradnji s profesorom Vladimirom Prelogom sa Zagrebačkog sveučilišta, kasnijim dobitnikom Nobelove nagrade za kemiju. Već 1936. Kaštel je na tržište plasirao sulfanilamid, aktivnu ljekovitu supstanciju bakteriostatskog djelovanja, pod imenom Streptazol, koji je patentno zaštitio. Kaštel postaje jednim od prvih proizvođača sulfonamida u svijetu. Tijekom 1939. osnovana je državna ustanova Plibah (Proizvodnja lijekova banovine Hrvatske), a taj je naziv 23. lipnja 1941. izmijenjen u Državni zavod za proizvodnju lijekova Pliva (proizvodnja lijekova i vakcina). U kolovozu 1945. godine tvornica Kaštel je pripojena Državnom zavodu za proizvodnju lijekova Pliva  (naziv pod kojim posluje od 1945. do danas).

Seriju od 34 reklamne razglednice koja se čuva u zbirci Hrvatskog muzeja medicine i farmacije dizajnirao je Pavao Gavranić za tvornicu lijekova Kaštel d. d. u Zagrebu u razdoblju između 1935. i 1940. godine. Važno je naglasiti da je autor ove serije reklama jedan od vodećih hrvatskih majstora grafike, čiji je opus valoriziran, ali nažalost još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, što se posebice odnosi na pojedine segmente poput ovoga koji do sada nisu bili publicirani.

Ova muzejska priča o Kaštelu upotpunjena je trima primjercima liječničkih dnevnika s popisom lijekova, njihovim sastavom i indikacijama, koje je Kaštel izdao 1939. godine pod naslovom Diarium medici, a koji su stigli u Muzej 2015. godine kao donacija iz ostavštine zagrebačkog liječnika Luje Naletilića. Muzej također posjeduje kolekciju od 41 različita primjerka ambalaže proizvoda tvornice Kaštel iz istog razdoblja, ali nažalost do sada nije utvrđeno tko ih je dizajnirao. Pojedine kutije lijekova sačuvane su s cjelovitim sadržajem (supozitorije, tablete, ampule s tekućinom za injekcije). Fotografije dvaju primjeraka ambalaže lijekova iz karlovačkog razdoblja proizvodnje ustupljene su Gradskom muzeju Karlovac za objavu na njihovoj mrežnoj stranici pod naslovom Virtualni muzej karlovačke industrije.

Svi navedeni predmeti detaljno su katalogizirani i predstavljeni javnosti na izložbi i u istoimenom katalogu Kaštel na vrhuncu : oglašavanje i ambalaža lijekova tvornice Kaštel u Zagrebu 1930-ih i 1940-ih (Zagreb, 2016.).

Digitalizirana građa iz zbirke predstavljena je na portalu DiZbi HAZU:
https://dizbi.hazu.hr/a/?pc=i&id=2004413 virtualna zbirka Reklamne razglednice
i na portalu e-Kultura: https://ekultura.hr/item-sets/2248823/ Zbirka tvornice lijekova Kaštel

tvornica lijekova kastel hmmf

Injektions steriles “Kaštel”, ampule u originalnoj ambalaži, Karlovac, 1920-ih, HMMF-147

tvornica lijekova kastel hmmf

Tablettae cardiotonicae, lijek tvornice “Kaštel” u originalnoj ambalaži, Zagreb, 1930-ih, HMMF-156

tvornica lijekova kastel hmmf

Tetracor kinin tablete, lijek tvornice “Kaštel” u originalnoj ambalaži, Zagreb, 1930-ih, HMMF-159

tvornica lijekova kastel hmmf

Istopirin – bolovi, reklamna razglednica, dizajn: Pavao Gavranić, Zagreb, 1930-ih, HMMF-139

tvornica lijekova kastel hmmf

Istopirin – bolovi, reklamna razglednica, dizajn: Pavao Gavranić, Zagreb, 1930-ih, HMMF-139

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!