Zbirke - slike, grafike HMMF

Hans Georg Geiger: Mučeništvo svetog Sebastijana, 1679., ulje na platnu, 120 x 80 cm, HMMF-333

 

Zbirka sadrži 123 muzejska predmeta: slike (25), grafike (bakropisi, bakrorezi, litografije i akvatinta, ukupno: 19), grafičku mapu (1, sadrži 2 grafike i 5 listova s tekstovima), crteže (15) i skulpture (biste, kipovi i reljefi, većinom gipsani odljevi; ukupno 57), uključujući cjeline s komponentama, koji su inventarizirani u 124 zapisa, ukupno 130 fizičkih predmeta.

Većim je dijelom zatečena u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU u Gundulićevoj 24/III u Zagrebu, te je predana na upravljanje Muzeju.

Grafička mapa Metamorfoze srca dar je autora Matka Trebotića iz 2017. godine, Portret Hrvoja Tartalje dar je obitelji Gojmerac iz 2017. godine, a crteže Otta Antoninija darovao je Mario Antonini 2018. godine.

Umjetnički predmeti sabrani u ovu zbirku vezani su uz medicinu i farmaciju na različite načine. Unutar zbirke može se izdvojiti nekoliko skupina po temama: portreti liječnika i ljekarnika; prikazi svetaca zaštitnika; alegorijski i simbolički prikazi vezani za medicinu i farmaciju; prikazi zgrada vezanih za povijest farmacije; prikazi interijera ljekarni, alkemijskih laboratorija, bolnica i liječničkih ordinacija; dekorativne skulpture iz starih ljekarni; cimeri starih ljekarni; karikature koje se odnose na osobe i teme iz područja medicine i farmacije; reklamni crteži.

Predmeti iz ove zbirke nastali su u rasponu od 17. do 20. stoljeća. Od autora se ističu Hans Georg Geiger, Branko Šenoa, Nasta Rojc, Mirko Uzorinac, Joso Bužan, Menci Clement Crnčić, Milivoj Uzelac, Otto Antonini i Ksenija Kantoci. Svakako vrijedi spomenuti ljekarnika i slikara amatera Hinka Brodjovina, autora niza od osam portreta hrvatskih ljekarnika u tehnici ulja na platnu, uključujući autoportret, koji su sačuvani u zbirci.

Najstarija je slika u zbirci Mučeništvo sv. Sebastijana koju je naslikao Hans Georg Geiger (majstor HGG) 1679. godine i u kontekstu povijesti medicine dobar je primjer prikazivanja svetca zaštitnika od kuge. Portret ljekarnika Hinka Brodjovina slikan tehnikom ulja na platnu nosi signaturu Milivoja Uzelca; ovo djelo istaknutog hrvatskog slikara razdoblja moderne do sada nije bilo poznato stručnoj javnosti. Jednako tako do sada nisu bili izlagani niti publicirani crteži – karikature Mencija Clementa Crnčića s medicinskom tematikom (4 crteža sačuvana su u ovoj zbirci).

Među skulpturama najvrjednija je brončana bista dr. Vladimira Ćepulića koju je izradila kiparica Ksenija Kantoci 1974. godine. Velik dio zbirke čine gipsani odljevi (skulpture i reljefi) koji su imali dekorativnu funkciju u ambijentima starih ljekarni, među kojima vrijedi izdvojiti skupinu portretnih reljefa vlasnika Kaptolske ljekarne K sv. Mariji u Zagrebu (rad kipara Rudolfa Spieglera) te četiri alegorijske figure Alexandera Tondeura.

Zbirka također sadrži gipsane odljeve kamenih spomenika vezanih za povijest medicine, koji su bili izrađeni za izlaganje u Muzeju za povijest zdravstva (Hrvatski liječnički zbor, 1944.).

Zbirke - slike, grafike HMMF

Joso Bužan: Donja Stubica, glavni trg s prikazom ljekarne E. V. Fellera, 1904., ulje na platnu, 70,5 x 45 cm, HMMF-105

Zbirke - slike, grafike HMMF

Branko Šenoa: Izgled ljekarne (alkemijskog laboratorija) u Gornjem gradu, Zagreb, 1915., ulje na platnu, 41 x 51 cm, HMMF-106

Zbirke - slike, grafike HMMF

Alfred Schweitzer: Stara ljekarna, 19. st., bakrorez, 38,3 x 29,4 cm, HMMF-84

Zbirke - slike, grafike HMMF

Elias Hainzelmann: Alegorijski prikaz farmacije, 2. pol. 17. st., bakrorez, 39,5 x 27,8 cm, HMMF-82

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!