diplome hmmf

Diploma doktora medicine Luje Thallera, Beč, 1914., HMMF-230

 

Zbirka diploma i povelja većim je dijelom zatečena u Odsjeku za povijest medicinskih znanosti HAZU u Gundulićevoj 24/III u Zagrebu, u čijem je okrilju Muzej osnovan. Prikupljena je uglavnom donacijama iz privatnih ostavština. Uz pojedine predmete zatečena je u Odsjeku i bilješka o darovateljima. Manji broj predmeta stigao je u Zbirku darovanjem iz privatnih ostavština nakon osnutka Muzeja.

Zbirka sadrži izvorne dokumente: svjedodžbe i diplome o završenom naukovanju, školovanju i postignutim akademskim titulama hrvatskih ljekarnika, liječnika i drugih znanstvenika na području biomedicinskih znanosti; povelje priznanja redovitim i počasnim članovima za zasluge i sudjelovanje u radu stručnih medicinskih i farmaceutskih društava; povelje državnih priznanja i odlikovanja; povelje priznanja za sudjelovanje na stručnim i znanstvenim skupovima, za osvojene nagrade na izložbama i slično.

Riječ je o rukopisnoj i tiskanoj građi s vlastoručnim potpisima te otisnutim, apliciranim ili privezanim pečatima. Neke diplome i povelje sačuvane su u vrijednom stilskom okviru ili u pripadajućoj spremnici, što smo zabilježili u inventarnim zapisima. Pojedine diplome i povelje odlikuju se umjetničkim oblikovanjem (grafički dizajn u stilu bidermajera, historicizma, secesije… ili pak u stilu 1970-ih). Predmeti potječu iz vremenskog razdoblja od 18. stoljeća do druge polovine 20. stoljeća. Budući da je studij farmacije u okviru Mudroslovnog fakulteta u Zagrebu osnovan tek 1882. godine, a Medicinski fakultet 1917., raniji hrvatski farmaceuti i medicinari školovali su se u inozemstvu te su njihove diplome izdane na raznim europskim sveučilištima, većinom u Beču, Grazu i Budimpešti. Pojedine povelje izdane su u SAD i Kanadi.

Među imenima nositelja diploma i povelja zastupljena su 34 farmaceuta, 44 medicinara, jedan kemičar i jedan biolog. Najvećim brojem diploma i povelja zastupljeni su liječnici Lujo Thaller, Theodor Wickerhauser, Nikola Jagić, Stjepan Vidaković, Franjo Durst, Franjo Kogoj i Viktor Boić te farmaceuti Hrvoje Tartalja, Milan Tkalčić i Arpad Pečić.

Kao osobitu zanimljivost ističemo da zbirka sadrži povelje međunarodnih priznanja uglednom ljekarniku Eugenu Viktoru Felleru za „Elsa fluid“ i diplomu Kornelije Sertić, prve hrvatske liječnice koja je diplomirala na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Digitalizirane diplome i povelje iz ove zbirke predstavljene su na portalu DiZbi HAZU: https://dizbi.hazu.hr/a/?pc=i&id=2001215 (virtualna zbirka Diplome i povelje)
i na portalu e-Kultura: https://ekultura.hr/item-sets/1908020/

 

diplome hmmf

Diploma for honour awarded to Mr Eugen Viktor Feller – Počasna diploma zlatne medalje Eugenu Viktoru Felleru za Elsa-fluid, London, 1901., HMMF-272

diplome hmmf

Diploma doktora medicine Jakoba Cosminija, Beč, 11. 09. 1780., HMMF-448

Diploma doktora znanosti farmaceuta Hrvoja Tartalje, Pariz, 29. 01. 1958., HMMF-1

diplome hmmf

Diploma doktora medicine Theodora Wickerhausera, Graz, 24. 07. 1883., HMMF-30

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!