This Day in History: 2022-04-23

Spomendan svetoga Jurja, jednoga od četrnaest svetih pomoćnika i zaštitnika od zaraznih bolesti, slavi se širom svijeta 23. travnja.

Četrnaest svetih pomoćnika je naziv za skupinu svetaca kojima se u Rimokatoličkoj crkvi zajedno iskazuje štovanje. Vjernici im se obraćaju moleći zaštitu od bolesti i svake druge nevolje. Među svete pomoćnike uvijek se ubraja i Marija Bogorodica kao kraljica mučenika i Pomoćnica kršćana. Početak odavanja štovanja ovoj skupini svetaca vezan je za Njemačku pokrajinu Porajnje i datira u 14. stoljeće. Izvorni njemački naziv “Vierzehn Nothelfer” doslovno znači četrnaest pomoćnika u nevolji te se smatra da je pojava ovog štovanja uvelike povezana s velikim epidemijama tog doba poput kuge.

Sveti Juraj se zagovara kod ratne opasnosti, groznice, kuge, za lijepo vrijeme i zaštitnik je domaćih životinja. Kao rimski vojnik radi kršćanske vjere prima mučeničku smrt. Prikazuje ga se kako svladava zmaja. U počecima kršćanstva zmaj je simbolizirao zlo, što se u prenesenom značenju odnosilo na poganstvo.

error: Sadržaj je zaštićen!