Predavanje ANGAŽMAN UDRUŽENJA UMJETNIKA ZEMLJA I RADNE GRUPE ZAGREB

Predavanje

Angažman Udruženja umjetnika Zemlja i Radne grupe Zagreb na afirmaciji problematike radničkog i seljačkog stanovanja u Zagrebu i Hrvatskoj između dva svjetska rata

Etnografski muzej, Zagreb, 7. svibnja 2024.

predavanje-angazman-udruzenja-umjetnika-zemlja

Pozivamo Vas na predavanje na temu Angažman Udruženja umjetnika Zemlja i Radne grupe Zagreb na afirmaciji problematike radničkog i seljačkog stanovanja u Zagrebu i Hrvatskoj između dva svjetska rata koje će se održati u Etnografskom muzeju u Zagrebu 7. svibnja 2024. s početkom u 18 sati.

Predavanje je dio popratnog programa uz izložbu Naličje grada prije 100 godina, a održat će ga dr. sc. Tamara Bjažić Klarin.

Društvenu i političku scenu u Jugoslaviji početkom 1930-ih godina obilježila je velika gospodarska kriza. Grupa likovnih umjetnika i arhitekata okupljenih u Udruženju umjetnika Zemlja i Radnoj grupi Zagreb, spremno je preuzela svoj dio društvene odgovornosti i ukazala na najveće socijalne probleme međuraća, iznimno teške životne radnika i seljaštva, uzrokovane kako krizom tako i izostankom sustavnih državnih i gradskih stambenih politika.

U sklopu izložaba Zemlje pripremljene su čak tri dokumentarne izložbene cjeline posvećene ovoj problematici – „Kuća i život“ (4. izložba, Zagreb, 1932.), „Selo“ (5. izložba, Zagreb, 1934.) i „Selo i grad“ (6. izložba, Beograd, 1935.). Statističkim podacima, analizama i dokumentarnim fotografijama liječnika Vladimira Ćepulića i Radivoja Simonovića grupa ukazuje na međuzavisnost društvenog statusa stanara i kvalitete njihovog stanovanja, a glavnim krivcem imenuje liberalni kapitalizam.

Predavanje će predstaviti rezultate suradnje liječnika i arhitekata, kako u kontekstu izložaba Zemlje, tako i u afirmaciji osnovnih postavki Novoga građenja, arhitekture i urbanističkog planiranja koji su postali alat društvene mijene primjenom suvremenih medicinskih spoznaja, konstrukcija i tehnologija građenja te urbanističkog planiranja.

TAMARA BJAŽIĆ KLARIN je znanstvena savjetnica Instituta za povijest umjetnosti (IPU) u Zagrebu. Fokus njezina znanstvenog rada su modernizacijski procesi, razmjena znanja i javni angažman arhitekata u 19. i 20. stoljeću. Autorica je nagrađivanih knjiga Ernest Weissmann: Društveno angažirana arhitektura 1926. – 1939. (HAZU, 2015.) i „Za novi, ljepši Zagreb!“ – arhitektonski i urbanistički natječaji međuratnog Zagreba, 1919. – 1941. (IPU, 2020.). Sudjelovala je na više znanstvenih projekata u zemlji i inozemstvu. S prof. Andrásom Ferkaijem vodila je bilateralni znanstveni projekt Arhitektonski susreti Hrvatske i Mađarske: modaliteti strukovne razmjene znanja, 1900. – 1945. (2021. – 2023.). Stipendistica je Francuske vlade i Švicarske nacionalne zaklade za znanost zahvaljujući kojoj je bila akademski gost na Institutu za povijest i teoriju arhitekture ETH u Zürichu. Članica je izložbenih projekata Toward a Concrete Utopia. Architecture in Yugoslavia, 1948-1980 (MOMA, 2018./2019.) i „Umjetnost i život su jedno“: Udruženje umjetnika Zemlja 1929. – 1935. (Galerija Klovićevi dvori, 2019./2020.). Koscenaristica je više desetaka dokumentarnih filmova i televizijskih emisija o arhitekturi (HRT).

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!