Kornelija Sertić HMMF

Diploma doktorice medicine Kornelije Sertić, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, 30. 11. 1923., inv. br. HMMF-253

Kornelija Sertić

Kornelija Sertić (Sv. Ivan Zelina, 1897. – Zagreb, 1988.), odnosno prim. dr. Nela Ibler-Sertić, među prvima je ženama doktoricama medicine koje su diplomirale na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1924. – 1928. radi u Epidemiološkom zavodu, gdje joj je šef dr. Berislav Borčić, zatim na Drž. Dječjem dispanzeru u Zagrebu kao asistentica i specijalizira pedijatriju u Zagrebu te kao stipendistica Rockefellerove zaklade, na Klinici za preventivu dječje tuberkuloze u Parizu. Od 1928. do 1931. specijalizira tuberkulozu i plućne bolesti u državnom lječilištu u Topolšici i antituberkuloznom dispanzeru u Zagrebu te radi u zagrebačkoj školskoj poliklinici kao zamjenik šefa. Na poticaj prof. dr. Andrije Štampara organizira Dom narodnog zdravlja na Sušaku i zdravstvene stanice u Hrvatskom Primorju. Od 1930. do 1943. radi kao viši pristav i zdravstveni nadzornik u Antituberkuloznom dispanzeru na Trešnjevci u Zagrebu.

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata uzdržava obitelj kao liječnica članova Hrvatske obrtničke komore. U privatnoj ordinaciji u Hatzovoj ul. 17 prima pacijente i kao vješta kliničarka daje pneumotoraks pacijentima s tuberkuloznim kavernama. Neke od pacijenata iz okolice Zagreba liječila je besplatno. Nakon svršetka rata bila je ravnateljica Doma zdravlja «Trešnjevka» u Zagrebu te nakon toga kao primarijus i ravnateljica Bolnice za plućne bolesti i TBC pluća u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu.

Kao stipendistica L´Union internationale contre la tuberculose bila je 1948. u Kopenhagenu radi proučavanja BCG vakcinacije i suzbijanja tuberkuloze. Bila je predsjednica TBC-sekcije Crvenog križa Hrvatske i za svoj stručni i socijalni rad primila više priznanja.

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!