Intervju Martina Kuhara o pandemiji COVID-19

Intervju dr. sc. Martina Kuhara za Slobodnu Dalmaciju o pandemiji COVID-19

intervju-martina-kuhara-o-pandemiji-covid-19

U Slobodnoj Dalmaciji objavljen je 4. prosinca 2021. intervju s dr. sc. Martinom Kuharom, znanstvenim suradnikom s Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU, na temu pandemije COVID-19. Donosimo uvodni dio toga intervjua koji je vodio Ivica Nevešćanin.

Bolesti pamte i vraćaju se. Ljudsko je pamćenje, s druge strane, kratkotrajno pa su stoga povjesničari medicine/znanosti tu da ga čuvaju. Ni oni se, međutim, ne zadržavaju tek na opisima bolesti jer njihova pojavnost moćno otvara prostor za analizu društva. Upravo pritisak epidemija ukazuje na sve ono što se u nekoj zajednici i društvu čini važnim i što se uistinu vrednuje. Hrvatska je nastojala svojim specifičnim modelom sprječavanja pandemije prije svega zaštititi stanovništvo. Dio ovog opredjeljenja zasigurno leži i u činjenici našega naslijeđa preventive, od dubrovačke karantene iz 14. stoljeća do Andrije Štampara i njegove strategije i promišljanja javnoga zdravstva iz prve polovine 20. stoljeća, na kojemu su odgajane generacije liječnika s imperativom provođenja socijalno-medicinskih mjera za očuvanje zdravlja svih stanovnika.

Ovim citatom završava članak Pobjede i porazi: borbe s pandemijama virusnih bolesti tijekom posljednjih stotinu godina, autora Martina Kuhara i Stelle Fatović-Ferenčić s Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Članak je objavljen u Liječničkom vjesniku i daje kratki povijesni pregled epidemija i pandemija u 20. i 21. stoljeću, uključujući početak pandemije koronavirusa.

Martin Kuhar rođen je 1984. godine u Slavonskom Brodu. Nakon stjecanja diplome na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i pripravničkog staža u OB-u Sveti Duh, od 2009. je zaposlen kao znanstveni suradnik na Odsjeku za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kuhar je doktorirao na temi eugenike u Hrvatskoj (2015.), a završio je i preddiplomski studij filozofije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je više članaka o različitim temama iz povijesti medicine u inozemnim i domaćim časopisima, te izlagač na međunarodnim konferencijama. Dobitnik je nagrade Honorable mention  na natjecanju Samuel J. Zakon za najbolji rad iz povijesti dermatologije za 2013. godinu, koje organizira američko društvo History of Dermatology Society. Trenutačno drži nastavu iz farmaceutske etike i deontologije na Studiju farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu.

Intervju je dostupan u cijelosti na poveznici:

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/martin-kuhar-nece-biti-nikakvoga-trijumfalnog-proglasenja-kraja-pandemije-doci-ce-do-polagane-kontrole-bolesti-i-gubitka-javnog-interesa-za-njom-1148441

Članak objavljen 2020. u Liječničkom vjesniku:

Kuhar M, Fatović-Ferenčić S. Pobjede i porazi: borbe s pandemijama virusnih bolesti tijekom posljednjih stotinu godina. Liječnički vjesnik [Internet]. 2020 [pristupljeno 05.12.2021.];142(3-4):107-113. https://doi.org/10.26800/LV-142-3-4-19

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!