Josip Kallivoda

Portret Josipa Kallivode, ulje na platnu, 19. st., HMMF-104

Innsbruck, Graz, Pešta, Prag

(Izvadak iz teksta: Fatović-Ferenčić, Stella. „Neka bude sretno, svečano i uspješno“: Diplome naših studenata sa stranih sveučilišta. // Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Zagreb : Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017. Katalog izložbe, str. 5 – 58.)

U osvit osnutka domaćega fakulteta neki od naših studenata svoje studije dovršavaju u Innsbrucku, poput Vatroslava Florschütza, Ljudevita Juraka, Julija Budisavljevića i drugih.

Dio studenata pohađa sveučilište u Grazu. Osnovano je 1585. godine, bez medicinskog fakulteta. Ovo se sveučilište tijekom 1782. godine pretvara u licej, na kojemu se oformljuju i medicinsko-kirurški studiji. U 1863. godini osnovan je i medicinski fakultet. Na njemu je medicinski studij završio niz naših studenata, primjerice Franjo Wittausch, Ljudevit Gutschy, Božidar Špišić, Franjo Durst, njegov kasniji zamjenik Stjepan Vidaković, osnivač Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Theodor Wickerhauser, Pavao Ćulumović, August Forenbacher i drugi.

Osnutak ugarskoga sveučilišta seže u 17. stoljeće, no ni ondje isprva nije bilo medicinskog studija. Medicinska nastava ovdje počinje istom po van Swietenovoj reformi te je aktom iz 1769. stvorena kraljevska ugarska akademija u Trnavi s četiri fakulteta, među kojima je bio i medicinski. Nastavni program bio je analogan bečkom. Sveučilište se tijekom vremena seli iz Trnave, a 1784. iz Budima u Peštu. Od petorice nastavnika koji su na ugarskome sveučilištu predavali dvojica su bili Hrvati i to Miho Šoretić i Adam Ignjat Prandt, obojica promovirani na bečkom fakultetu. Na ovom su fakultetu studirali i bili promovirani i neki naši liječnici, primjerice, Osječanin Josip Kallivoda koji je 1882. godine imenovan zemaljskim praliječnikom, te protomedikom Hrvatske za razdoblje 1882. – 1892.; Đuro Ernest Kamauf, gradski fizik, senator i zemaljski liječnik Hrvatske i drugi.

Među najstarija europska sveučilišta ubraja se i Karlovo sveučilište u Pragu. Osnovao ga je 1348. godine češki kralj i rimsko-njemački car Karlo IV. Luksemburški. Sastojalo se od četiriju fakulteta: filozofskog, pravnog, medicinskog i teološkog. Veći broj naših studenata medicine na ovom sveučilištu javlja se krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Podijelite na društvenim mrežama:
error: Sadržaj je zaštićen!